Miért kell a C-vitamin?

A téli hónapokban szervezetünk fokozott fertőzésveszélynek van kitéve, főként, amikor támad az influenzavírus. A szakemberek felhívják a figyelmünket arra, hogy a megfelelő táplálkozás, a megnövelt vitamin fogyasztás fegyverünk lehet a téli ártalmak ellen. A C-vitamin a legsokoldalúbb vitamin, amely elsősorban a fertőző betegségektől védi meg a szervezetünket, de antioxidáns szerepe is jelentős. Hiánya fáradtságot, a szervezet védekezőképességének csökkenését okozza.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, melynek előállítása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. Az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából készítette, amiért Nobel-díjat is kapott. A C-vitamin vízben igen jól oldódik, de oxigén, fény vagy hő hatására könnyen bomlik. Túladagolása nem veszélyes, hiszen a felesleges C-vitamin egyszerűen kiürül a szervezetünkből. Az ideális C-vitamin forrás a citrom és a csipkebogyó, amiből ízletes tea készíthető. Természetes forrás még a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya, a saláta, a káposztafélék, a petrezselyem. A zöldségféléket nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani. A gyümölcsök között is számos természetes C-vitamin forrást találunk: a fekete ribizli, a csipkebogyó, a szamóca, a narancs, a citrom, és a grapefruit is nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaz.

Ne feledkezzünk meg a savanyított káposztáról sem, ami a tél egyik legkedveltebb zöldsége, és ugyanakkor az egyik legfontosabb C-vitamin-forrás is. Fogyasztható nyersen, salátának, párolva köretként, de ízletes ételköltemények is készíthetők belőle. Sőt a leve kellemes üdítőitalként is fogyasztható sült burgonya mellé.

Oszd meg másokkal is