Miért kellenek a rostok?

Az élelmi rostok fontos összetevői étrendünknek. A kifejezés olyan növényi részt takar, amely ugyan ehető, de nem tud megemésztődni és felszívódni, ezért a vékonybélből érintetlenül halad tovább a vastagbélbe.

Hogy ez miért jó? Mert az élelmi rostok javítják a bélműködést, csökkentik a bél daganatos megbetegedéseinek kockázatát, segítik a cukorbetegek glükózszintjének karbantartását, szerepet játszanak a szívkoszorúér megbetegedéseinek megelőzésében, valamint csökkentik a koleszterinszintet.

Élelmi rostok találhatók zöldségekben (kukorica, borsó, zöldbab, kelbimbó), gyümölcsökben (körte, narancs, eper, málna, ribizli), hüvelyesekben (csicseriborsó, babfélék, lencse), illetve a teljes kiőrlésű gabonákban. Most álljon itt egy ízletes sütemény, amelynek fogyasztásával élvezhetjük az élelmi rostok egészséges hatását.


ALMÁS-MÜZLIS SZELET

Hozzávalók: (1 pohár=2,5 dl)
1,5 pohár fehér tönkölyliszt;
2 pohár cukrozatlan müzli;
1 pohár nádcukor;
1 pohár vaj;
2 kk szódabikarbóna

A töltelékhez:
1 kg hámozott, pucolt,
kis szeletekre vágott alma;
15 dkg nádcukor;
fél citrom leve;
1 kk őrölt fahéj;
1/2 kk őrölt szegfűbors;
1/2 kk őrölt szegfűszeg;
2 ek keményítő

Először fogunk egy lábost, beletesszük az almadarabokat, a fűszereket és a cukrot, majd főzni kezdjük. Nem főzzük sokáig, csak amíg az alma levet enged és kissé megpuhul, ez 6-8 perc. Közben a 2 ek keményítőt egy habverő segítségével, kevés vízzel simára keverjük. Amikor az alma puha és leveses, hozzáadjuk a keményítős vizet, néhányat keverünk rajta, majd amikor kissé sűrűsödik, elzárjuk a lángot.

Egy tálba tesszük a tészta alapanyagait: a müzlit, a lisztet, a vajat, a cukrot és a szódabikarbónát, majd az egészet összegyúrjuk. Nem fog összeállni, csupán morzsás lesz.

Egy normál méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleszórjuk a morzsatészta felét, szépen elegyengetjük, majd rátesszük az almát. Elsimítjuk és megszórjuk a morzsatészta maradékával, és azt is elegyengetjük. Előmelegített sütőbe rakjuk, és nem túl nagy lángon, kb. 180 fokon sütjük 30 percig. Ekkorra a tészta összeáll, és kissé megpirul a süti teteje. Most jön a legnehezebb része: semmiképp se vágjuk fel a süteményt addig, amíg teljesen ki nem hűl! Melegen kezelhetetlen, szétesik és nem szeletelhető. Ám hidegen összeáll, és szép szeleteket tudunk vágni.

Hémangi

Oszd meg másokkal is