Miért van szükségünk célokra?

Mindenkinek szüksége van két dologra, ha boldog, sikeres életet szeretne.
1. Tudnia kell pontosan, hogy mit is akar, és mit jelent számára a boldogság.
2. Kell, hogy legyenek céljai.

Volt egy kutatás a Harvard Egyetemen 1953-ban. A végzősöket megkérdezték, hogy mik a terveik a jövőre nézve. Csupán a diákok 3%-a tudott válaszolni erre a kérdésre konkrét célokkal. 25 évvel később megnézték, hogy ki mit ért el az életben, és döbbenetes eredményre jutottak. Azok, akik tudták, hogy mit várnak el az élettől, merre akarnak menni, voltak céljaik, többet értek el, mint az összes többi diák együttvéve. Nem csak karrierben, anyagiakban, hanem sokkal boldogabbnak is mondták magukat, mint a többiek.
Szükség van arra, hogy legyen értelme az életünknek. Szükségünk van a tudatra, hogy nem csak úgy vagyunk, sodródunk. Akinek nem tart semerre az élete, ritkán boldog. Aki viszont tudja, hogy mit akar, sokkal nagyobb eséllyel el is éri azt, és közben is boldog tud lenni, ha tudja értékelni az utat.

Tűzz ki konkrét célokat!
Itt az ideje, hogy kitűzd a céljaidat! A konkrét, kézzel fogható céljaidat! Ne olyat kérj, hogy „bőséget szeretnék”, meg „sok pénzt”, meg „álom otthont”, fogalmazd meg pontosan!
Határozd meg, hogy mit jelentenek neked ezek!
Például sok pénz helyett tűzd ki célul, hogy havi X ezer forint bevételed lesz, amiből ezt és ezt tudod megvenni, kifizetni. Ha szerelemre vágysz, vagy társra, akkor legyen elképzelésed, hogy milyen társat is szeretnél! Nem azt mondom, hogy csinálj egy 20 pontból álló listát, amin aztán végigvezeted a jelölteket, és aki nem felel meg mindnek, annak esélye sincs! Ezt azért ne tedd, mert ha túlságosan ragaszkodsz a listádhoz, akkor lehet, hogy nem veszed észre, ha az élet közben küld hozzád sokkal jobbat is, akivel ezerszer boldogabb lehetnél, mint azzal az ideállal, akit kitaláltál magadnak.
Na akkor most kell lista vagy nem? Igen is, meg nem is!
Legyen arról elképzelésed, hogy milyen társra vágysz, neked mik a fontos ÉRTÉKEK, de maradj nyitott, és ha kell, rugalmas! Nem az alapértékekben! Abban ne legyen kompromisszum, mert később sok feszültséghez vezethet!
Megalkudnod nem kell, de kompromisszumot kötni időnként igen! A kettő nem ugyanaz!

Ne aprózd el magad!
Legyen egy listád a céljaidról, de válaszd ki azt az egyet, ami most a legfontosabb neked, és annak a megvalósításának állj neki! Rendben, lehet kettő is, de ha 4-5-6 cél megvalósításába is belevágsz, akkor szétszórod az energiáidat, és vagy nagyon-nagyon lassan haladsz, vagy feladod előbb-utóbb.
Tehát: Tartsd a figyelmedet a célon! Az út legyen rugalmas! Mindig tudd, mi a következő lépés, ami a célod felé visz, de nem kell minden lépést előre látnod! Megtervezheted nagy vonalakban, hogyan képzeled elérni MOST ezt a célt, de legyél rugalmas, ha a terven alakítani kell!
Nem az a lényeg, hogy mindenáron véghezvidd, amit kitaláltál, ha össze is roppansz tőle, akkor is, hanem azt, hogy lásd, ha nem volt jó az elképzelésed, és változtass a lépéseken rugalmasan! Figyeld meg, hogy mit hoz számodra az élet, merre terelget!

Ami még nagyon fontos: engedd meg magadnak, hogy a célig vezető út is örömteli és boldog legyen! Ne csak akkor legyél boldog, ha elérted a célod, hanem legyél boldog már MOST, hogy dolgozol rajta, és értékelj minden apró kis sikerélményt, ami közelebb vitt hozzá!

Boldog napokat!

Szeretettel:
Polgár Lili Zsuzsanna
www.oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is