Mikor látogasd meg az újszülöttet?

Mielőtt ajtóstul rontanál egy kisbabás házba, jobb, ha átgondolsz néhány dolgot!

1. Ne sértődj meg, ha csak több hét elteltével, netán több heti egyeztetés után tudod megnézni a kicsit.

2. Készülj fel, hogy a figyelem nem rád fog irányulni, hanem a kicsire. Az anyuka részéről biztosan. Nem tudtok egy igazán nagyot beszélgetni, mert az anyuka a kicsi minden rezdülésére figyel még az elején, és lehet, hogy életed legnagyobb drámáját ecsetelnéd, majd megsértődsz, amiért nem figyelnek rád. Ez most nem ezeknek a beszélgetéseknek az ideje. Fogadd el azt, hogy most nem egyedül vagytok időkorlátok nélkül egy kávézóban.

3. Apropó időkorlát. Szerintem nem túl illendő egy fiatal családban hosszú, több órás látogatásokat tenni. 1-2 óra a babának és mamának is általában bőven elég.

4. Ne várd azt, hogy ha megérkezel, akkor minden körülötted forog, és felébresztitek a kicsit csak azért, hogy lásd az édes kis szemét, vagy játszani lehessen vele, meg dajkálni, babusgatni. Ez nem így működik, legalábbis nem így kellene működnie.

5. Érdemes megvárni, míg az anyuka felajánlja azt, hogy megfogd a kicsit, nem kell nyomulni. Ha pedig az anyuka kér valamit, hogy így vagy úgy csináld a kicsivel, legyen az bármekkora baromság is szerinted, akkor is csináld úgy, ahogy az anyuka kéri, ez az ő döntése, neked el kell fogadnod. Majd a saját gyerekeddel azt csinálsz, amit akarsz, úgy, ahogy te akarod.

6. Ha fényképet akarsz csinálni, felejtsd el a vakut, a kicsiknek nem jó, ha a szemébe villantasz.

7. Ne kritizálj, ne példálózz, ne szólj bele a babás dolgokba. Ha kérik a véleményed, akkor mondd el, de ne bírálj, mindenki máshogy gondolja a dolgokat, nem biztos, hogy nálad van a bölcsek köve, ha meg igen, akkor úgyis tudod, hogy mindenkinek magától kell sok dologra rájönnie, erőltetés nem vezet messzire.

8. Ha megérkezel egy kisbabás családhoz, első lépésként moss kezet. A kézmosásról csak annyit, hogy a csap alatt meglötykölöm egy kis vízzel a kezem, az nem kézmosás…

9. Ha beteg vagy, ne menj semmi esetre sem látogatóba! A nátha is lehet vírusos fertőzés, azt is továbbadhatod, és nem vagy te orvos, hogy eldöntsd, hogy most megfázással küzdesz-e vagy éppen hideget ittál és csak attól fáj a torkod. Ha a legkisebb esélye is van, hogy megfertőzheted a kicsit, akkor maradj otthon! Nekik még nincs olyan immunrendszerük, ami meg tudná védeni őket, ne legyél annyira önző, hogy azért, mert látni akarod, kockáztatod az egészségét!

10. Szeretnél valami ajándékot vinni? Szerintem két dolog mindig jól jön ilyenkor: az ehető ajándék 😀 minden mennyiségben, mert ilyenkor a pizzafutár a leggyakoribb látogató, valamint babaruha. Ez utóbbiból inkább nagyobbat vegyél, mint kisebbet, előbb-utóbb úgyis belenő majd.

Lilyogini
lilyogini.hu

Oszd meg másokkal is