Robert Capa, azaz Friedmann Endre két fotója is szerepel a Time magazin által készített válogatásban, amelyben minden idők száz legnagyobb hatású fotója látható. A magazin szerkesztői történészekkel, képszerkesztőkkel és kurátorokkal is beszéltek világszerte.

A Time új fotógyűjteménye, amely a The Most Influental Images of All Time címen jelent meg, csütörtöktől könyvben, videókon és egy honlapon is látható. A fotók vagy filmekből származó képkockák között sok világszerte ismert kép van. Ilyen a New York-i ikertornyok összeomlásakor, szeptember 11-én készült Zuhanó ember című Pulitzer-díjas kép is, amelyet Richard Drew, az Associated Press fotósa készített. Vannak olyan felvételek is, amelyek kevéssé ismertek, például Philippe Kahn kaliforniai szoftvermérnök képe újszülött gyermekéről: ez az első mobilkép, amely úgy készült, hogy Kahn 1997-ben összekötött egy mobilt egy digitális kamerával.

Sam Shere képe a Hindenburg léghajó katasztrófájáról:

10084

Dorothea Lange fotója egy otthonából a nagy gazdasági világválság idején elvándorolni kényszerülő családról (1936)

10085

Jevgenyij Haldej: A szovjet zászló kitűzése a Reichstagra:

10086

Dmitrij Baltermanc: Bánat, Kercs, 1942. február:

10087

Robert Capa fotója a D-napon:

10088

Eddie Adams: A dél-vietnámi Nemzeti Rendőrség dandártábornoka, Nguyon Ngoc Loan, amint épp kivégez egy Vietkong tisztet 1968-ban:

10089

A magazin szerkesztői történészekkel, képszerkesztőkkel és kurátorokkal is beszéltek világszerte, aTime stábja pedig interjúkat készített a fotósokkal, a képek szereplőivel, barátokkal, családtagokkal, hogy minden képhez mellékelhessenek egy-egy esszét. A száz kiválasztott fotó között van Robert Capa A milicista halála, valamint a D-day című képe, Matthew Brady híres Abraham Lincoln-portréja, az Iwo Jimánál lengő zászló, amit Joe Rosenthal fotózott és az Alfred Eisenstaedt által 1945-ben a Time Square-en lekapott csókolózó pár is vagy az Abraham Zapruder forgatta amatőr film 313. kockája, amely J. F. Kennedy meggyilkolásakor született 1963-ban.

Harry Benson: A párnacsatázó Beatles 1964-ben:

10090

Ron Galella: Jackie Kennedy 1971-ben:

10091

James Nachtwey: Éhező szomáliaiak 1992-ben:

10092

(Forrás: MTI)

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is láthassák!