Számos gyógygomba ismert, ilyen például a shiitake, a maitake, a reishi, melyekből különböző gyógyhatású készítményeket gyártanak. Sokan keresik ezeket, s közben talán nem is gondolnak arra, hogy a mindenki számára elérhető, otthon megtermelhető vagy a boltban megvásárolható csiperke is egészségvédő, gyógyító hatású.

A csiperkegomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz- és foszforforrás. A szelén a szervezet antioxidáns funkciójához szükséges, ami a szabad gyökök káros hatását csökkenti, így segít a vastagbélrák megelőzésében. A bélsejteket ugyanis védi a rákot okozó mérgektől. Emellett szerepe van a szívbetegségek, az asztma, az ízületi gyulladás megelőzésében is.

A réz a reumás megbetegedések kockázatát csökkenti, a mangánnal együtt pedig szintén a szabad gyökök ellen nyújt védelmet. A réz nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, a csontok, az ízületek rugalmasságát, erősségét. A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a vér hemoglobinjának. (Ez a molekula szállítja az oxigént a szervezetben.) Ennek előállításához fontos a réz is, e nélkül a vasat nem tudja megfelelően hasznosítani a vörösvértest. A cink az immunrendszer megfelelő működéséhez és a sérülések gyógyulásához fontos ásványi anyag.

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjéhez. A B2-vitamin fontos szerepet kap az oxigénhez kötött energia felszabadításában. A B-vitamin ahhoz is szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki, különösen stressz hatásakor támogatja a mellékvesék működését. A B3 a megfelelő koleszterinszint kialakításában fontos, míg a B6 az érfalak védelmében, mert az azt károsító veszélyes anyagokat ártalmatlanítja, s így jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa, a szívinfarktus veszélye.

(Forrás: szabadfold.hu)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!