Mire jó a levendula?

A levendula egy csodás illatú növény, amelyet leginkább nyugtató és rovarűző hatásáról ismernek. Gyógyhatása széleskörű: megszünteti a fáradtságot, antibakteriális, vírusölő, tisztítja a légutakat, enyhíti a napozás okozta leégést. Erősíti az immunrendszert, mérsékli a migrén tüneteit, de a bőrápolásban is kiválóan használható. Tehetjük aromalámpába, csepegtethetjük fürdővízbe, díszíthetjük vele a lakást, ihatjuk gyógyteaként. Már ebből is látható, egy rendkívül sokoldalúan felhasználható gyógynövény. Íme a 10 leggyakoribb felhasználási mód:
Antibakteriális hatású
A francia kutatók már a 21.sz elején bebizonyították, hogy a levendula erőteljesen antibakteriális hatással rendelkezik.
Kisebb égésekre, vágásokra hatásos
Ha kisebb háztartási baleset ér bennünket, azonnal csöpögtessünk a sérült felületre levendulaolajat. A fájdalmat rögtön csillapítja, és elősegíti a hegesedés nélküli gyógyulást.
Ekcémára kiváló
Csepegtessünk néhány csepp levendulaolajat valamilyen bázisolajba, ami lehet kókusz, vagy olívaolaj, majd ezzel a keverékkel dörzsöljük be a beteg felületet.
Segít levinni a lázat
Lázas állapotban a hűtőfürdőbe tegyünk néhány csepp levendulaolajat.
Enyhíti a fejfájást
Fejfájás esetén levendulavizet permetezzünk a tarkóra, az arcra, a fájó felületekre. Ha nincs kéznél kész levendulavíz, akkor hideg vízbe mártsunk bele egy kendőt, majd a kendőre csepegtessünk néhány csepp levendulaolajat, és ezzel borogassuk a fájó testrészt, tarkót, homlokot.
Az álmatlanság hatékony ellenszere
A kellemes alvás érdekében a párnánkra cseppentsünk az olajból néhány cseppet.
Hosszú utazáshoz elengedhetetlen
Ha egy fárasztónak tűnő hosszú út előtt állunk, hívjuk segítségül a levendula áldásos hatásait! Keverjük össze rozmaring és zsályaolajjal, majd dörzsöljük a csuklónkba, halántékunkba. Csökkenti a fáradtságot, segít a figyelem összpontosításában.
Elűzi a rovarokat
Az a szerencsénk, hogy a szúnyogok, lepkék és más rovarok nem szeretik a levendula illatát. Ha szeretnénk elkerülni a csípéseket, kenjük be magunkat levendulavízzel mielőtt a szabadba mennénk, vagy nyári meleg éjszakákon az ágyunkat fújhatjuk be, ha nyugodt pihenést szeretnénk. Ha már megcsíptek bennünket a rovarok, akkor a csípésekbe dörzsöljük bele a levendula olaját.
Kezeli a szorongást
Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a stresszes helyzet előtt bedörzsöljük a halántékunkat vele, de tehetjük párologtatóba, vagy fogyaszthatjuk teaként.
A leégés kiváló gyógyszere
Ha leégtünk permetezzünk be magunkat levendulavízzel. A fájdalmas tüneteket szinte rögtön enyhíteni fogja.

Muszka Evelin

Oszd meg másokkal is