Mire jó az ökofalu?

A környezet szennyezése, a fajok sokféleségének csökkenése felborítja a természet érzékeny egyensúlyait és ez globális szinten nem kívánt változásokhoz vezethet. Ennek az a veszélye, hogy a Föld lassan lakhatatlanná válik a problémák következményeként.

A világon számos közösség felismerte ezt, és megszervezte életkörnyezetét úgy, hogy az színtere lehessen egy teljes, boldog, méltó életnek. Ezeket a fenntartható módon gondolkodó közösségeket ökofalvaknak nevezik. A fenntartható fejlődés eszméje hosszú távú és emberközeli gondolkodásmódot feltételez. Abból indul ki és fogadja el törvényszerűségnek, hogy úgy kell élnünk a Földön, hogy az képes legyen eltartani minket, embereket, de gyermekeinknek is meg kell hagynunk az élettér lehetőségét. A felelős gondolkodás az embereknek az egymáshoz és a természethez való viszonyát is meghatározza, segít visszatalálni emberi mivoltunkhoz és megértetni az élet valódi értelmét.

MÁR NYOLC TELEPÜLÉS CSATLAKOZOTT

A világ számtalan országában találunk ökofalu kezdeményezéseket. Ma már nyolc település Agostyán, Drávafok, Galgahévíz, Gömörszőlős, Gyűrűfű, Máriahalom, Somogyvámos, Visnyeszéplak lakói próbálják életüket úgy szervezni, hogy harmóniában éljenek a természettel.

Mitől ökofalu egy település? Egy ökofalu épületei természetes anyagokból – vályogból, szalmából – épülnek, lakói az élelmiszert igyekeznek minél nagyobb arányban maguk előállítani, a termelést úgynevezett öko-, (bio)gazdálkodásban végzik, komposzt-WC-t használnak, a felhasznált áramot megújuló energiákból (pl.: nap-és szélenergia) állítják elő, a vizet napkollektorral melegítik, a szennyvizet pedig környezetkímélő gyökérzónás szennyvíztisztítással kezelik. A lakók egymást kalákában végzett munkával segítik és egymás közötti cserére alapozzák a különböző javak felhasználását.

NAGY NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVENDENEK

Az ökofalvak, bár népszerűségük a közvéleményben nagy, lakosságszámukban egyelőre szerények. Az ökofalvak célja egy-egy jól működő emberi közösség létrehozása, mintegy alternatívát nyújtva az elidegenedett fogyasztói társadalommal szemben. Egyes esetekben ez a régi magyar gyökerekhez való visszatérést is jelenti – a keresztény és népi hagyományok fenntartása, régi magyar állat-és növényfajták megőrzése révén.

Egy a fenti elvek alapján szerveződött ökológiailag tudatos közösség fő célja, hogy segítse a szélesebb társadalmat a természetes életmód felé haladásban. Egy ökofalu ehhez a folyamathoz tud hátteret, kellemes közeget biztosítani.

www.haon.hu

Oszd meg másokkal is