Mit tegyen a jógi, ha melege van?

Májusban elvirágzik az orgona, elballagnak a gimisek, megünnepeljük az anyákat – és a könnyű nyári rucik ellenére is szinte egész nap melegünk kezd lenni. Huhh, mi lesz ebből ha eljön az igazi nyári meleg…? Jöjjenek a hűsítő légzőgyakorlatok!

A kutyának is megvan a magához való esze. Ha melege van, kidugja a nyelvét, úgy liheg: nem sokat gondolkozik rajta, hogy ez most valójában melyik pránajáma, a lényeg, hogy a nyelvén keresztük hűti az egész szervezetét. Erre a hatásmechanizmusra már az ősi jógik is rájöttek annak idején, a hűsítő pránajáma gyakorlatok azonban nemcsak fizikai szinten hűtik a rendszert, hanem – természetesen – energetikai szinten is. Érdemes őket a forró nyárban kipróbálni, és közben megfigyelni azt is, hogy milyen hatékonyan nyugtatják az elmét és az érzelmeket. Ahogy a tisztító gyakorlatokat, a pránajáma (légzés szabályozása) is csak képzett jógamesterek irányításával végezd! De hogy el tudd képzelni, körülbelül mire számíthatsz majd hűsítő gyakorlatként, álljon itt a leírása a sítali légzésnek:

• Vegyél fel kényelmes ülő testtartást!

• Pödörd össze a nyelvedet a szájüregben, úgy, hogy kis csövet képezz vele ajkaid között!

• Ezen a kis csövön keresztül szívd be lassan a levegőt, enyhe sziszegő hangot hallatva.

• Orrodon keresztül lélegezz ki.

• Ismételd a lassú ki- és belégzéseket néhány alkalommal.

A gyakorlat nyugtató hatását pompásan jelzi, hogy alacsony vérnyomásúaknak szigorúan ellenjavallt! Ha szédülni kezdesz, vagy bármilyen más kellemetlen érzést tapasztalsz a hatására, akkor rögtön hagyd abba, és térj vissza a normál légzéshez. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a tested hűsítése végett, ne feledd, hogy az idegrendszedet, esetleg tüzes vérmérsékletedet is hatékonyan „hűtheted” vele.

Persze ha nagyon meleged van, még mindig ott van egy jó fagyi, esetleg egy kézreeső tóba belecsobbanás lehetősége is…:)

Szerző: hello inside

Oszd meg másokkal is