Aki jógázik, napüdvözletet is végzett már. Szinte nincs is kivétel, előbb-utóbb biztos, hogy szembejön az ászanák, gyakorlatsorok között. De miért pont ez a gyakorlatsor az örök „sztár”? Miért van annyi változata, hogy össze se lehet számolni? Miért van az, hogy az összes irányzat tanítja, minden guru beépíti a tanításába, a legtöbb jógaórán valamilyen formában egész biztosan előkerül?

Többek között azért, mert ez egy komplett, teljes gyakorlat, a fordított testhelyzet és a csavarás kivételével minden bennevan a jóga „tudományából”. Komplett, teljes szádana (azaz gyakorlat), amivel bármeddig el tudsz jutni a jóga útján. Ebben a gyakorlatban tudod megtapasztalni azt, ahogy a testtel végzett mutatvány imává, meditációvá válik, amikor mozgás közben tökéletesen elcsitul az elme – csak az áramlás…

Képzelj el egy bonyolult edényt, aminek van egy csomó altégelye és titkos belső rekesze. Képzeld el, hogy ebben az edényben folyadék van, amelyet ahogy mozgatod, fel-alá töltesz az edény belsejében. Nos, az edény te magad vagy, a testi és a finomabb, szubtilis rétegeiddel együtt, amit pedig fel-alá töltögetsz, az energia. A napüdvözlet (és nem mellesleg a holdüdvözlet) mozdulatai nemcsak testi szinten hatnak, jól átmozgatnak-nyújtóztatnak, hanem leginkább az energiaáramlást befolyásolják. Töltöd velük fel-alá az energiát a testedben, hogy kiegyensúlyozódjanak a polaritások…

És akkor még mindig csak a mozgásnál járunk – mert itt lép be mellé a légzés. Van, ahol előbb a mozdulatokat tanítják, van, ahol maga a légzés mozgatja a testet, tehát a kettő elválaszthatatlan egységben jut el a tanítványhoz, de a legtöbb verzióban minden egyes lélegzethez tartozik egy mozdulat. (Vagy egy lélegzet alatt tolod végig a teljes kört. Az „durva”. Vagy eltöltesz egy csomó ki- és belégzést egy-egy mozdulatnál… Hát igen, mondtuk, hogy rengeteg verziója létezik!:)

Ami viszont nagyon valószínű – mivel a légzés az elmével közvetlen kapcsolatban áll: ha áramlik a légzés, áramlik az elme is –, hogy a folyamatos, mély, szabad légzés segítségével végül meditációvá válhat a napüdvözleted.

Tudtad, hogy minden mozdulat mellé egy-egy mantra is illeszthető? Rövid, vagy hosszú mantrák, amelyek a nap különböző aspektusai előtti tisztelgést, vagy arra való ráhangolódást fejeznek ki. Amikor fölfelé nyújtózol, kifejezed háládat, hogy a Nap mindenre süt. Amikor a Föld felé hajolsz, örülsz annak, hogy mindenre és mindenkire egyaránt süt.

Amikor a teljes önátadás lelkiállapotában végzed a gyakorlatot, már nem az a kérdés, hogy hova viszed a koncentrációdat, hanem hogy hogyan adsz tiszteletet a Nap energiának. Ha ez az ima elmélyül, akkor válik a napüdvözlet meditációvá.

Hello Inside