Mivel mossunk hajat?

Elhatároztam, hogy kiiktatom az életemből a nagyipari samponokat, balzsamokat és hajápolókat. Annyi rosszat olvastam már, hogy milyen káros az emberi szervezetre no és a környezetre, hogy elkezdtem tesztelni, milyen ember- és környezetbarát alternatívákkal lehetne kiváltani eme speciális tisztálkodószereket.

Először egy tojássampont próbáltam ki, mert ehhez minden adott volt otthon. Összekevertem a tojást citromlével, szódabikarbónával és illóolajokkal (pl. teafa, levendula), majd a vizes hajra felvittem. Már mosás alatt éreztem, hogy nem lesz gond a hajzsír leoldásával. Utána kifésültem a leöblített hajamat – ez sem ment nehezebben mint a „hagyományos hajmosás” után –, de meglepetten vettem észre, hogy apró tojásfehérje-darabkák vannak a fésűn és a hajamban is. Hajszárítás után már nem volt szembetűnő a „korpavagymi” közelről sem, illatra pedig kellemesen natúr.

A következő próba a natúrszappant vette célkeresztbe. A szappan csak természetes növényi olajokból készült a szappanosításhoz felhasznált lúgon kívül. Jó érzés volt beszappanozni a fejemet, simán vízzel öblítettem le. Se sprődség, se egyéb hiányérzetem nem volt. Az okosok szerint azért egy almaecetes öblítés szükséges a fejbőr PH-értékének a helyreállítására, de mivel ezt akkor még nem szereztem be, nem is hiányoltam.

Végül a szódabikarbónás–almaecetes verziót teszteltem. Egy evőkanál szódabikarbónát elkevertem pár deciliter vízben, majd lassan átdörzsöltem vele a hajamat. Meglepődésemre teljesen zsírtalannak éreztem a zuhannyal való öblítés után. Majd egy evőkanál almaecetet felöntöttem szintén pár deci vízzel és ezzel is átöblítettem a hajamat. Azért ezt is még kimostam vízzel a hajamból, nehogy ecetszagú maradjak. Az eddigiekhez hasonlóan szintén könnyen fésülhető volt a hajam. A legnagyobb pozitívuma jópár nappal később ért: sehogyse akart bezsírosodni a hajam a szokott időben, kb. megduplázta a hajmosási periódust.

A nyertes módozat nálam a szappan lett, de csak azért , mert az internetes fórumokban többen azt írták a szódabikarbónás hajmosásra, hogy hosszú távon hajhullást okoz, én meg nem merek utánajárni. Viszont a szappannál abszolút városi legenda az, hogy nem lehet kimosni a hajból tökéletesen. Aki még nem próbálta, szívből ajánlom a fenti méregmentes „samponokat”, viszont jó tudni, hogy az átállás velejárója lesz kezdetben a fejbőr korpásodása, hiszen a fejnek is meg kell szabadulnia az időközben felgyűlt méreganyagoktól.

Ökonyanyi
http://kenceficek.blogspot.hu/

Oszd meg másokkal is