Mobiltelefon

A Bécsi Orvosi Kamara állásfoglalása a ma már általánosan elterjedt mobilok sugárzásának hatásáról az emberi szervezetre. Az alábbi információk egy, a bécsi orvosi rendelőkben kifüggesztett plakátról származnak

Tíz, az egészségünk védelmének érdekében fontos szabály mobiltelefon használatakor:

1. Alapvetően, amennyire lehetséges csak keveset és röviden telefonáljunk. Gyerekek lehetőleg 16 év alatt ne használjanak mobiltelefont.

2. A telefont híváskor, a kapcsolat felépülése során tartsuk el a fejtől.

3. Közlekedési eszközön, autóban, buszon, vonaton, metrón ne telefonáljuk. Rossz vételi körülmények között a sugárzás nagyobb!

4. SMS küldésekor tartsuk el a testünktől a telefont.

5. Telefonáláskor tartsunk 1-2 méter távolságot más emberektől, mert őket is besugározzuk.

6. A mobiltelefont ne tartsunk a nadrág zsebében, mert hátrányosan befolyásolhatja a férfiak nemzőképességét.

7. Este kapcsoljuk ki a telefont, sose tartsuk bekapcsolva a fejünk közelében az éjjeliszekrényen.

8. Ne játsszunk mobiltelefonon!

9. A headset is problémás, mert a vezeték antennaként vezeti a sugárzást.

10. WLAN ill. UMTS is nagy sugárterhelést jelent. Kábelen keresztül internetezzünk, tartózkodjunk a mobil kommunikációs rendszerektől.

Bővebben: A bécsi Orvosi Kamara minden bécsi orvosi rendelőbe eljuttatott egy tájékoztató, figyelemfelhívó plakátot, amelyben felhívják a figyelmet a gyakori, kontrollálatlan, hosszú ideig tartó mobiltelefonálás veszélyeire.
Biztos, ami biztos alapon felsorolják azt a 10 viselkedési szabályt, amely betartásával a mobiltelefonok sugárterhelését minimalizálni lehet. „Azért döntöttünk ilyen akció mellett, mert az utóbbi idők vizsgálatai, tanulmányai alapján a mobiltelefonok sugárzásának hosszú távú, negatív hatásait nem lehet kizárni” – hangsúlyozta Walter Dorner a Bécsi Orvosi Kamara elnöke.

Az orvosoknak kötelessége felhívni a figyelmet a megelőzés elvére. Ameddig pontosan nem tudjuk, ismerjük a sugárzás egészségügyi és hosszú távú hatásait, addig a maximális elővigyázatosság szükséges! Dorner megjegyezte,
hogy az ajánlott szabályok betartása nem korlátozza az emberek mobilitását és szabadságát. „Senki nem tudja nekem megmagyarázni, hogy a mobiltelefonnak éjszaka, bekapcsolva az ember feje mellett az éjjeli szekrényen kell lenni, vagy ha híváskor a kapcsolat felépüléséig eltartjuk magunktól a telefont, akkor a kényelmünk jelentősen csökkenne.”

A mobiltelefonok sugárzása nem olyan veszélytelen, ahogyan a szolgáltatók, gyártók ismételten állítják. Ezért hozta a Bécsi Orvosi Kamara azt a döntést, hogy a lakosságot figyelmeztetni kell a valószínű negatív egészségügyi hatásokra.

www.okovolgy.hu

Oszd meg másokkal is