Melengető leves, hűvösebb napokra.
Hozzávalók:
10 dkg mung dhal (felezett, hántolt mungóbab)
2 ek olaj
1/3 kk asafoetida
7 dl paradicsomlé
1/4 kk őrölt feketebors
egy kis darab friss gyömbér
2,5 kk só
1 dl 10 %-os tejszín
2 kk nyírfacukor
A dhált megmossuk, és bő vízben egy fél óra alatt puhára főzzük, majd leturmixoljuk. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az asafoetidát, és megpirítjuk. Felengedjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a gyömbérdarabot, és hozzáadjuk a leturmixolt mung dhált, a nyírfacukrot, valamint a tejszínt. Felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű, de kellemes állagú levest kapjunk. Forrás után 4-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
Hémangi / vegavarazs.hu