Napi egy alma, az orvost távol tartja

A címben szereplő angol közmondás jól kifejezi, milyen becsben tartották már régen is Európában az almát. A gyümölcsök – elsősorban ő flavonoid tartalmuk miatt – régóta ismertek egészségvédő hatásukról, gátolják a szív- és érrendszeri betegségeknilletve bizonyos daganatok kialakulását. Egyik legrégebbi és legismertebb növényünk az alma.

Kertészeti szempontból az alma legnagyobb el nye az, hogy szinte minden éghajlati ő viszony mellett meghonosodik, és a kedvezőtlen időjárású években is lényegesen nagyobb termést hoz, mint más gyümölcsfák. Másik fontos előnye, hogy igen könny tárolni, kis odafigyeléssel, kevés veszteséggel a tavaszi friss gyümölcsök megjelenéséig. eláll. Mindenféle alma hosszan eltartható, akár hónapokig is. A hibátlan almákat hűvös helyen kell tartani, ám vigyázni kell, meg ne fagyjon. Az itthon termett almát részesítsük előnyben! Egyrészt, ez a mi éghajlatunk, földünk energiáit tartalmazza, másrészt nem kell toxinokkal átitatott vissszal bevonni, hogy tartósan elálljon. Ha almát vásárolunk, mindig fogjuk meg, pár pillanatra tartsuk a tenyerünkben. Ha érezzük, hogy picit ragacsos, síkos bevonat van rajta, ne vegyük meg. A messzir l hozott almákat felületkezelik, ett l szép fényesek és sokáig elállnak, viszont a tartósító méreganyag beivódik az almákba és mosással, hámozással se lehet eltávolítani. Hámozással amúgy is sok értékes anyagot veszítünk el az almából. Igazi csemege még a szárított alma, mely nagyon sokáig eláll, ám vigyázat energiatartalma sokszorosa a friss almáénak.

Az alma összetétele alapján is olyan gyümölcs, mely biztosítja az élethez szükséges tápanyagokat. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne, úgy mint kalcium, foszfor, vas, magnézium, nátrium, kálium, kalcium, nyomelemek, A-vitamin, B- komplex vitaminok, kevés C-vitamin. Magjában B-17 vitamin található, amely megfelel mennyiségben gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok m ködését. ő ű Rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az ember szervezetre:
● rendezi a székletet (érdekesség, hogy nyersen, reszelve hasmenés ellen jó, ha rágva esszük meg, székletet csinál)
● er síti a bélnyálkahártyát, ő
● csökkenti a vér koleszterinszintjét,
● magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segít,
● serkenti a vérkeringést,
● almasav tartalma a belek és a máj m ködésére fejt ki jó hatást, ű
● méregteleníti és tisztítja a testet, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesek és ő húgysavképz dést, ellenszere a ő reumának,  köszvénynek,
● lúgosítja is a szervezetet,
● csökkenti a hányingert, csillapítja a hányást, tengeri betegséget.
● biztosítja az ízületek ken anyagának, a synoviának a termel dését, így azok könnyebben mozognak. ő ő

Tisztító, gyógyító hatása miatt kit n en alkalmazható az alábbi betegségeknél ű ő : ételmérgezés (paratífusz), bélhurut
(enteritis), vérhas (dizentéria), koli baktériumok okozta bélfertőzés (enterocolitis) és vesekövek.

Egészségmegőrőz szerepe mellett kit n kozmetikai szer is. Az alma védi a bőrt a fertőzések és a káros baktériumok ő
ellen. Ha legalább hetente egyszer használjuk, javulásra számíthatunk pattanások, pörsenések, s t furunkulusok ő
esetén is.Almapép pattanás ellen – Az almát daraboljuk fel, lehet leg pépessé. A szem és a ő szájkörnyék kivételével kenjük a
masszát az arcb rre. Tizenöt-húsz percen keresztül ő lazítsuk, majd az arcot alaposan öblítsük le. Végül kenjük be
arcunkat hidratáló krémmel.Almalé korpa ellen – Az alma fertőtlenít hatását hajöblítőkben is kihasználhatjuk, ő ő ő segítségével helyreállíthatjuk a fejbőr egyensúlyát, és természetes módon küzdhetjük le a korpaproblémát. 1 kg friss alma levét préseljük ki (vagy 600 ő ml cukormentes almalé), és öntsük 600 ml vízhez. Adjunk hozzá 125 ml almaecetet, 5 csepp teafa és 2 csepp levendula illóolajat, majd alaposan keverjük össze. Hajmosásnál adjuk az utolsó öblítéshez.

Gasztronómiai felhasználása végtelen. A magyar konyha nagyon sok almás ételt ismer, akár az édes süteményeket,
akár a sós, ételeket nézzük.

Szunyogh Judit
természetgyógyász

Oszd meg másokkal is