Nyáron több időt töltünk a szabadban, mint a többi évszakban, így a napfény még akkor is éri bőrünket, ha nem is kifejezetten napozunk. Ezért fontos, hogy akkor is gondoljunk a bőrvédelemre, ha nem a standra indulunk. Ha megfelelően védekezünk a káros napsugarak ellen, akkor elkerülhetjük a leégést, az idő előtti ráncosodást, és bőrünk korai öregedését.

Fényvédő krém

Nincs más tennivalónk, csak szerezzük be a bőrtípusunknak és az alkalomnak megfelelő fényvédő készítményeket. A nagy melegben, ha nem strandolni készülünk, akkor is kenjük be a ruhából szabadon maradt bőrfelületeket napvédővel, mert olyankor lehet a legkönnyebben leégni, amikor nem is számítunk rá! Ha nagyon fehérek vagyunk, akkor először próbáljunk a korai vagy a késő délutáni órákban napozni, és használjunk legalább 50 faktoros, nagyon erős fényvédő krémet.

Az első néhány nap után elegendő lehet már az erős fényvédő kategóriájú 30 faktor feletti fényvédő krém is. Mindezt lehetőleg a napozás előtt legalább néhány perccel, mivel ennyi idő kell ahhoz, hogy a hatóanyagok aktivizálódjanak. Érdemes természetes összetevőjű krémeket választani, amelyek a napfény okozta ártalmaktól védő és a mélyrétegi bőröregedési folyamatok mérséklését támogató erős antioxidánsokat és bőrápoló hatóanyagokat, növényi olajokat tartalmaznak.

Vízhiány

Ha órákig fekszünk a napon, akkor megnő a napi folyadékszükségletünk, így azt időben és folyamatosan pótolni kell. Különben szervezetünk és a bőrünk is kiszáradhat, ezért mindig legyen nálunk víz, tea vagy gyümölcslé.

Napozási utáni védelem

Hiába kentük rendszeresen, akár vízálló fényvédővel is egész nap magunkat a strandon, utána is gondoskodni kell a hidratálásról. A napozás utáni krémek pótolják a bőr elvesztett nedvességtartalmát, kellemesen hűsítenek, nyugtatnak. Válasszunk olyan összetevőket tartalmazó krémet vagy gélt, amelyek segítenek hosszabban megőrizni a barnaságot és előkészítik a bőrt a további napozásra. A napfény okozta úgynevezett bőröregedési folyamatokat mérséklő hatásáról ismert a kurkuma, a homoktövis, a körömvirág – jó, ha ilyen kivonatokat tartalmaz a krém. A hidratáló aloe, a gránátalmamag és a ligetszépe olaj is a bársonyos, üde bőrérzetet segíti elő.

Bőrirritáció, öregedés

Napozáskor felejtsük el az erős sminket, hiszen az könnyen „beleéghet” a bőrbe, így ráncosodást és foltosodást okozhat, melyet egyszerűbb megelőzni, mint utána kezelni. Így jobb, ha gondosan megtisztított arcbőrrel fekszünk ki a napra, és maximum csak vízálló szempillaspirált, valamint egy jó ajakírt használunk, ami különböző növényi olajokat tartalmaz, mint például a shea- kakaóvaj és jojoba olaj, amely óvja az ajkat. Tipp: nyáron nem csak a frissítő limonádédban használhatunk citromot, de az ajakápoló is lehet citromos. Így az ajkak megfelelő bőrhigiénés állapotát is támogathatjuk!

A felsorolt tippekkel, a megfelelő és gondos ápolással könnyedén megőrizhetjük bőrünk szépségét és egészséges barnaságát egész nyáron.

(Forrás: haon.hu)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!