Ne kritizáld magad!

Észrevetted már, hogy hajlamosak vagyunk önmagunkról irónikusan vagy kritikusan megnyilvánulni? Ez elég nagy hiba, hiszen ezzel nem csak alábecsüljük, lehúzzuk magunkat, de a gondolataink ilyenfajta kivetülése bizony beindítja a „vonzás törvényét”, és előbb-utóbb tényleg olyanná válunk, mint amilyennek gondoljuk magunkat. Jobb ettől a rossz szokásunktól minél előbb megszabadulni. Erre adok egy könnyedén kivitelezhető gondolatátalakító gyakorlatot most nektek!

1. Figyeld meg egy hétig, hogyan beszélsz magadról, és jegyezd meg, vagy még jobb, ha leírod ezeket a helyzeteket, és tipikus mondatokat, szókapcsolatokat.

2. Gondold végig egyesével, hogy miért mondod ezeket, mi az oka? Hiedelmek, korlátozó gondolkodás, kishitűség, önbizalomhiány?

3. Mi az, amire vágysz ezekben a helyzetekben? Pl. lehet, hogy azért húzod le magad és magyarázkodsz, ha megdicsérnek, mert így próbálod elérni, hogy meggyőzzenek arról, hogy bizony megérdemled azt a dicséretet?

4. Hogyan tudnál az első pontban megfigyelt mondatokból pozitívat varázsolni? Írd le minden mondat mellé, és jól jegyezd meg őket, hogy legközelebb így válaszolj, így reagálj. Nem baj, ha nem megy elsőre! Ha túl sok ilyen mondatod van, akkor csoportosítsd őket, és azokra figyelj, amik a legnegatívabbak! Aztán ha már azokat sikeresen átalakítottad, és rutinoddá vált, akkor jöhet a többi is apránként.

5. Legyél türelmes és elnéző magaddal! Az évek alatt berögzült rossz szokásokat nem könnyű megváltoztatni, de egy kis tudatossággal sikerülni fog!

6. Érdemes ezt a gondolat-takarítást évente legalább 1-2 alkalommal elvégezni, hogy az új, vagy újra előkerült negatív gondolatokat száműzd az életedből!

A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy minden jó és szép, hanem azt, hogy nem ragadsz le a negatív gondolatoknál, hanem tudomásul veszed őket, helyén kezeled, és továbblépsz.

Jó gyakorlást!

Lilyogini
lilyogini.hu

Oszd meg másokkal is