Neked mit jelent?

Nekem a karácsony ezt jelenti: a szeretet ünnepét, készülődést az ajándékokkal, az ünnepi menü összeállítását, a fenyőfadíszítést, mennyei illatokat, hóesést, a családomat.
Advent idején gyakran megállok egy pillanatra, és visszatekerem az időt a legszebb karácsonyomra. Mi volt akkor régen, ami miatt más volt?
Az egyik évben a két húgommal, amikor még tíz évesek sem voltunk, karácsonyi verseket tanultunk meg, és azt terveztük előadni szent estén a szüleinknek ajándék gyanánt. Már hetekkel azelőtt elkezdtünk felkészülni, hogy az a pár versszak is flottul menjen. És ezt titokban tartani a szülőktől volt a legnehezebb feladat, de megoldottuk. Tanultunk, készültünk rá. Aztán eljött a várva várt nap. Anya már korán reggel a konyhában sündörgött, Apa a fenyőfát faragta, hogy beleférjen a tartóba, mi pedig a szaloncukrot fűztük, és a fát díszítettük. Tökéletes volt minden. Kedvenc ételek, sütik, ajándékok, és sokáig fent maradhattunk közösen tévézni.
A legszebb dolog, hogy mi egy család voltunk az év többi napján is, de ez a nap különlegesen fontos volt mindegyiküknek. Ezt nem tudtam volna akkor megmagyarázni, hogy miért, de most már tudom. Mert mi voltunk öten a legfontosabbak egymásnak!
Amikor az esti versszavalásnak is eljött az ideje, és Anya sírt, mert „a gyermekek milyen ügyesek” mi pedig akkor, ott tudtuk, hogy igen, mi mindannyian tettünk azért, hogy ez a nap ilyen legyen nekünk.
Boldogsággal feltöltve aludtunk el.
Ha működött a múltban, miért ne működhetne a jelenben is? Miért kell rohanni? Miért nem tudjuk ugyanúgy élvezni, mint gyermekkorunkban?
Annyi minden megváltozott. Felnőttek lettünk, elkerültünk egymástól. Most már tudom és átérzem, hogy milyen érzés az, ha egy családtag eltávozik, és azt is, amikor több ezer vagy tízezer kilométerre vagyok a testvéreimtől. De a szeretet érzését a család fontosságát, még az óceánok sem tudják elnyelni tőlem. A szeretet ünnepén a tudtukra adom: „bárhol vagytok, bármerre tartotok, ti vagytok a legfontosabbak nekem, és ha nem mondanám el elégszer, most is megteszem, nagyon szeretlek benneteket!
Kedves Olvasó, tedd a kezed a szívedre: hát nem a karácsony a legszebb ünnep?

Rontó Judit

Oszd meg másokkal is