Visszavonta a patikákból a Fluimucil Mucoliticum 100 milligramm per milliliter oldatos injekciókat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint az oldat “28003077A” gyártási számú tételeit azért vonta vissza a gyógyszerbiztonságért felelős hatóság, mert olyan ampullákat találtak, amelyeken nincs törőgyűrű. Ez azt jelenti, hogy az ampullák biztonságos feltörése nem garantálható, így könnyen sérülést okozhatnak.

Az OGYÉI arra kéri a lakosokat, ellenőrizzék a gyártási számot a gyógyszeres dobozon, és vigyék vissza a patikákba, ahol visszakapják a készítmény térítési díját.

A készítmény acetilcisztein hatóanyagot tartalmazó nyákoldó, köptető hatású gyógyszer. Az acetilcisztein oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot, elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést. A készítmény olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgál, amelyekben sűrű viszkózus nyák képződik, mint pl. a megfázásos megbetegedések, a hörgők akut vagy krónikus gyulladása, az influenza, valamint a sűrű nyák képződésével járó fül-, orr- és gégebetegségek. Orvos vagy gyógyszerész javaslatára alkalmazható mucoviscidosis esetén (más néven cisztikus fibrózis, amelynek jellemzője a mirigyekben képződő igen sűrű nyák).

(Forrás: MTI)

Ne felejtsd el megosztani, ha fontosnak tartod!