Növekvő élelmiszerárak

Az elmúlt évtizedekben tapasztalhattuk, hogy 20 %-kal emelkedtek az élelmiszerárak a globális felmelegedés miatt, mivel az egyre nagyobb szárazság és a beporzás eddig ismeretlen nehézségei is több feladatot igényelnek. A hőmérséklet emelkedése szárazságot okoz, ami lassítja a növények fotoszintézisét és gondot okoz a beporzásnál. Ám a gabonaárak 200 %-os növekedésnek a hús iránti egyre nagyobb kereslet és a bioüzemanyag előállítása az oka.

A tudósok megállapították, hogy miközben a mezőgazdasági termelők az éghajlatváltozások miatt rengeteg problémával küzdenek, a termékek iránti kereslet is rohamosan nő, így az árak valószínűleg még inkább emelkednek majd.

Az élelmiszerárak idén a csúcson vannak, amelyhez a közel-keleti és az afrikai zavargások is hozzájárultak. A kutatások szerint a hús iránti fokozott kereslet is probléma, mert, ahogy vagyonosodnak az emberek, egyre többen vásárolnának húst, pedig egy kiló hús előállításához több kilogramm takarmányra van szükség, így a kereslet tovább nyomja felfelé az árakat. A hosszú távú emelkedés mellett olyan események is kiváltják a drágulást, mint a tavalyi orosz hőséghullám és az ehhez kapcsolódó erdőtüzek.

A Science-ben megjelent tanulmány levezeti, hogy a hőmérséklet emelkedése miként befolyásolta a nagy mezőgazdasági nemzetek termelését az elmúlt három évtizedben.

Megállapították, hogy a globális felmelegedés hatása nélkül 33 millió tonnával több búzát lehetett volna megtermelni, míg kukoricából 23 millió tonnával többet.

Számítások szerint ez a veszteség 20 %-kal nyomta fel az árakat, ám az elmúlt években a gabonák mégis 200 %-kal lettek drágábbak. Ennek fő oka a hús iránti megnövekedett kereslet, valamint a bioüzemanyag előállítása.

Forrás: greenfo

Oszd meg másokkal is