Nyaralni vagy jógázni? Vagy is?

Mit is tehetne a jógi ebben a hőségben – mint hogy elmegy szépen nyaralni? A jógi is ember, hogyne vágyna egy kis környezetváltozásra, kikapcsolódásra – a szokásos dózishoz képest is extra – töltődésre? 🙂 Felismerték a fogyasztói igényt a jógaisolák is, és sok stúdió tanítványai számára különböző típusú jógatáborokat szervez, van, hogy egy nyárra többet is.

Azoknak a jógiknak, akik év közben elköteleződtek egy konkrét jógaiskola mellett, és úgy döntenek, hogy a nyaralásuk egészét vagy egy részét jógázással töltik, nincs nehéz dolguk: választanak a saját stúdiójuk kínálatából. Azok viszont, akik nem olyan helyre járnak, amelyik szervez tábort is, vagy nincs fix jógaiskolájuk, töprenghetnek, milyen csapathoz csatlakozzanak. Nekik – valamint a teljesen kezdőknek, akik egy határozott fejesugrással kezdenéne jógázni, tehát rögtön egy egyhetes vagy tíznapos táborral indítanának
nulláról – nyújthat egy kis segítséget az alábbi összeállítás. Milyen szempontok szerint válogassunk a bőséges hazai jógatábor-kínálatból?

JÓGATÍPUS SZERINT
Iyengar? Ashtanga? Kundalíni? Az általad gyakorolt jógatípusban való elmélyedésre pompásan kihasználhatod a nyári időszakot, és csatlakozhatsz az irányzat szervezéséhez. Ha még nem tudod, hogy melyik irányzathoz csatlakoznál, akkor sem vagy nagy gondban, klikkelj a www.helloinside.hu „ez alap” rovatára, és olvass a különböző jógairányzatokról!

HELYSZÍN SZERINT
A sós hullámok hűsítő simogatására vágysz, de nem vonz a szokásos naplementés flip-flop-nyaralás? Akkor válassz olyan jógatábort, amelyet valamelyik közeli tenger mellé szervez egy szimpatikus jógastúdió. Ha megelégszel egy zöldellő réttel – mert például nem akarsz pancsolni, hanem ehelyett elmélyülten végig szeretnéd meditálni a megadatott időt –, akkor vonulj el egy hazai dombság lankái közé, és élvezd a honos madarak csicsergését szabadtéri ászanázás közben.

CÉLOD SZERINT
Nem mindegy, hogy elsősorban nyaralni indulsz, és mellesleg jógázni is fogsz közben, vagy rogyásig akarod magad jógázni, és ezt pont egy nyári szünetben van lehetőséged megtenni. Ha utóbbi, akkor elsősorban a tábor program tervezetét tanulmányozd válogatás közben, ha előbbi, akkor a szállást-ellátást. 🙂
Sok jógatábort egy konkrét típusú diéta, vagy tisztítókúra köré szerveznek. Esetleg a többnapos összejövetel eredeti célja a testi-lelki megtisztulás, és már a fő tematika is főleg a táplálkozásra koncentrál, a jóga csak kiegészítő tevékenység. Ha szükségét érzed egy ilyen jellegű elvonulásnak, akkor itt az idő, a lehetőség, a nyár a változásra is nagyszerű lehetőség.

TEMATIKA SZERINT
Sok jógatábort olyan jógikus témák köré csoportosítanak, melyek a gyakorlásodat akár az egész elkövetkező évre meghatározhatja. Ilyen lehet például a jógikus táplálkozás, vagy a tantrikus technikák tanulmányozása, esetleg a bandhákkal vagy izomzárakkal való beható ismerkedés, vagy az alap-jógairodalom megismerésének lehetősége, esetleg az említett tisztítókúrával összekapcsolt többnapos szeánsz – változatos témákban válogathatunk. Ráadásul a rendes, évközbeni gyakorlásunk elmélyítésére több különböző irányból is vállalkozhatunk.

ERŐNLÉT SZERINT
Akár hiszed, akár nem, a szokásostól eltérő megterhelés egy „legsimább” meditáció-tábor esetén is nagyon komoly kihívást jelenthet – például az elme számára. De ha az ászanázást veszed nagyon komolyan, több napon át egyfolytában, attól is nyugodtan kidőlhetsz, hiszen nemcsak reggeltől estig, hanem hétfőtől péntekig is rettentően ki tud merülni a szervezet. Igen, a jóga-elvonulás egyik lehetséges célja lehet éppen az, hogy tágítsd a határaidat, de ha kiütöd magad két nap alatt, akkor az ötödik végére már nem fogod nagyon élvezni a „nyaralást”. Más kérdés, hogy a tizedik végére talán annál inkább. 🙂
Válassz tehát olyan vakációt, amely előreláthatólag ki fog zökkenteni a szokásos önmagadból, viszont nem beláthatatlan követelményeket támaszt, hiszen utóbbi esetben eleve kudarcra lennél ítélve.

TÁRSASÁG SZERINT
Vannak sokan, akik párjukkal indulnak nyaralni kettesben, vannak turista-csapatok, amelyek szoros vagy tágabb baráti körökből alakulnak, és vannak a tematikus nyaralások, amikhez akár a pároddal, akár a barátaiddal, akár a félig ismeretlen gyakorlótársaiddal, egy tökegyedül is csatlakozhatsz. Ez azért is szerencsés, mert életre szóló új Facebook-kapcsolatokra is szert tehetsz a röpke vakáció alatt. 🙂 Ha korábbi embereiddel vágsz bele az újfajta kikapcsolódásba, akkor is elképzelhető, hogy új árnyalatokat nyernek a régi ismeretségek.

GURU SZERINT
Nemrég ünnepeltük az indiai hagyomány egyik legszebb ünnepét, a Guru Purnam teliholdas éjszakáját: az ünneplés a mesternek, vagy gurunak, valamint annak a hálának szól, amit az ő megtalálásáért érez az igaz tanítvány. Ha te már megtaláltad a mesteredet, akinek iránymutatásaival valóban fejlődhetsz az általad kívánt irányba, akkor perszehogy vele menj jógatáborba, ez nem is kérdés. Ha még nem találtál rá a mesterre, válassz a szíved szerint jógatábort, lehet, hogy épp itt fogsz olyan közel kerülni egy tanítóhoz, hogy aztán sokáig ő vezet majd tovább az utadon.

Akárhogyan is döntesz, reméljük, hogy ezen a nyáron is közelebb kerülsz saját céljaidhoz, és nem mellesleg – szuperjól érzed is magad a kiválasztott jógatáborban, elvonuláson, vagy bárhol máshol. 🙂

helloinside.hu

Oszd meg másokkal is