Öko-völgy – Ruralis – Az emberközpontú vidékfejlesztés programja

Az elmúlt évek folyamán a magyar vidéki élet egyre nehezebbé vált. Az embereknek nincs munkalehetőségük, a termelők száma csökken, a megélhetés szűkül, az elvándorlás növekszik, a közösségek felbomlanak és az összefogás egyre inkább kiveszőben van. A hazai áruk helyét a boltok polcain mind nagyobb mértékben ismeretlen eredetű, külföldi termékek veszik át, mely sokszor élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvet.

Ennek a kedvezőtlen folyamatnak a megállítására és visszafordítására jött létre az Öko-völgy – Ruralis
emberközpontú vidékfejlesztési program, mely Krisna-völgy közel 20 éves termelési és közösségfejlesztési valamint az Ökovölgy Alapítvány hazai és nemzetközi tudományos, kutatási és oktatási tapasztalatát ötvözi. Az Öko-völgy – Ruralis program a gazdálkodás és vidékfejlesztés új felfogása, mely a nemzetközi CSA (Community Supported Agriculture – Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság) rendszerek tapasztalatait is hasznosítja.

Az Öko-völgy – Ruralis közvetlenül köti össze a ökotudatos fogyasztót a termelővel. Ez úgy működik, hogy egy „részesedést” lehet vásárolni a termésből még a termelési szezon kezdete előtt. Így biztosítva van a hely a programban és ezzel az Öko-völgy – Ruralis közösségének tagjává válik az ember. Amint a szezon elindul, a tagok egyszerűen és kényelmesen élvezhetik a friss, kiváló minőségű, garantáltan helyi termelésből származó, vegyszermentes termékeket.

A tagoknak lehetőségük van személyesen megismerni a termelőt, sőt akár időnként maguk is részt vehetnek a munkában. A termelő biztosítja a megfelelő minőségű, éltető, energiában és vitaminban is gazdag zöldségeket a tagok számára. Minden héten 7-10 féle friss, egészséges zöldségből álló csomagot kapnak. A csomagok egy meghatározott felvevő ponton, vagy házhoz szállítva kerülnek átadásra. Így a szezon alatt (május 1 – október 31.) minden héten élvezhető a hazai, vegyszermentes zöldségek csodálatos íze.

Ha szeretné javítani a magyar vidék helyzetét, szeretne egészséges ételeket enni, érdekli gyermekeinek jövője, de jelenleg városban lakik, nincs lehetősége saját zöldséget termelni, akkor csatlakozon Ön is az Öko-völgy – Ruralis Közösséghez!

Tagjaink környezettudatos életmóddal kapcsolatos ismereteinek a bővítésére a hazai ökofalvakba kirándulásokat és “ökopratika” tanfolyamokat is szervezünk, valamint részt vehetnek a témában szervezett közösségépítő beszélgetéseken és konferenciákon.

Példa egy heti csomag tartalmára augusztusban: 2 db padlizsán, 1 kg burgonya, 1 cs sárgarépa, 1 kg paradicsom, 5 db paprika, 0,5 kg cékla, 1 db tök, 1 kg uborka, 4 cső kukorica, 1 csomag bazsalikom.

Keressen bennünket, írjon az [email protected] e-mail címre! • www.ruralis.hu

Oszd meg másokkal is