Önismereti munka a Feng Shui segítségével

Minden ami körülvesz minket, hat ránk. Belegondoltál már abba, hogy az otthonod mit üzen számodra? Milyen hatások érnek, amikor a nappalidban kikapcsolódni készülsz, és milyen külső jelekkel hívod fel önmagad figyelmét öntudatlanul, valami fontosra a különböző helyiségekben? Mit miért pakolsz oda, ahova és miért „vándorolnak” át rendszeresen a tárgyak egy bizonyos helyre a lakásban (pl. a bögre a könyvespolcra, a törölköző az étkezőszékre stb.)? Miért nehezebb egyes helyiségeket rendben tartani, és miért nem ugyanolyan szívesen tartózkodsz az összes szobában?

Belegondoltál abba, hogy a saját belső világodat kívül, az otthonodban is megteremtetted? Izgalmas felvetés számodra is, hogy Te magad készítettél egy térképet önmagad életéhez, jelenlegi lelki- és fizikai állapotodhoz a lakásodban?

A tárgyakra kivetítünk bizonyos lelki minőségeket. Ezek objektíven visszaellenőrizhetőek pl. kineziológiai izomteszt segítségével, ilyen formán egy adott területnél pontosan meghatározható, hogy az ott létrejövő blokkot a család mely tagja helyezte oda (pl. egy gyertya, egy ledobott kabát, egy porosodó kacat formájában) és az adott tárgy milyen lelki területre vezethető vissza. Mondhatjuk úgy is, hogy a tárgyakra kivetítünk pl. félelmet, és ezt ügyesen behelyezzük arra az életterületre, ahol ez a félelem megjelenik az életünkben.

Amikor felfedezzük a lakásban ezeket a gócpontokat, akkor a feladat nem csak annyi, hogy az ott lévő tárgyakat elpakoljuk, kidobjuk, elajándékozzuk, hanem fel kell ismerni és tudatosítani magunkban az ezek mögött meghúzódó negatív lelki minőségeket. Ezekkel belsőleg is dolgozni kell, nem pedig azonnal eltüntetni a figyelemfelkeltő jelzéseket!

A feng shui egyik lényegi pontja, hogy a lakásunkat úgy rendezzük be, hogy azt megfelelően átjárja az éltető energia, azaz a csí. Amikor a feng shuiban elemekről beszélünk, úgy, mint fa, tűz, föld, fém, víz elem, akkor energia minőségekről beszélünk és nem fizikai elemekről. A csí yin és yang energiára bontható, amiket még tovább kategorizálhatunk az elemek segítségével.

Amikor fa elemnek feleltetünk meg egy mintát, színt, növényt, bútort, akkor egy olyan dologról beszélünk, ami ezt az energiát jeleníti meg, az adott típusú elemnek egyfajta szimbólumaként. Ilyen a hosszanti csíkozás, a levélminta, virágos kiegészítők. A feng shuit hívhatjuk energetikai térrendezésnek is, amely törekszik a természetközeli állapot megteremtésére az otthonban, hogy a benne élőket a lehető legjobban támogassa az élet minden területén.

Vitathatatlan tény, hogy a külső dolgok hatnak a belső világunkra, így ezek a változtatások képesek az emberen belül is hatni és pozitív eredményeket hozni, ha pedig egyensúly van kívül, akkor könnyebben lesz egyensúly és harmónia bennünk is.

A testi-lelki harmóniához szükséges a rendszeres önismereti munka.

Mivel ennek első lépése önmagunk megfigyelése, az önismereti otthonrendezés ugyanezen elv alapján, a lakás megfigyelésével kezdődik. A szakértő felméri a csí áramlást és megfigyeli a „felkiálltójeleket”, amik utalhatnak az emberben lévő testi-lelki problémákra. Ezekről érdemes és szükséges elbeszélgetni és megtalálni a probléma gyökerét, hiszen sokszor amit látunk, az csak a felszín. Minden bennünk lévő diszharmóniára öntudatlanul felhívjuk önmagunk és a világ figyelmét! Számtalan jelét adjuk ennek, a kérdés, hogy észrevesszük-e őket, foglalkozunk-e velük. Úgy képzeld el, hogy folyamatos jelzéseket küldesz önmagadnak akár az otthonodban mozogva, pakolászva, hogy mi van a lelkedben és ezeket kikutatva nagyon érdekes és értékes felismerések születhetnek.

Sokszor segítséget jelenthet, ha egy kívülálló mutat rá félelmeinkre, vágyainkra, amivel a későbbiekben már önmagunk is tudunk dolgozni.

Takáts Kriszta
okleveles feng shui szakértő
kinezfengshui.blogspot.com

Oszd meg másokkal is