Online Főzőtanfolyam

Hogyan legyél a vegetáriánus konyha mestere

Online minitanfolyam azoknak, aki sztárok szeretnének lenni a saját konyhájukban

Hémanginak hívnak. Emlékeim szerint tízéves lehettem, amikor először vettem fakanalat a kezembe. A nagymamámtól tanultam meg az alapokat, és rengeteg egyszerű, ám ízletes étel elkészítését. Húsz éve vagyok vegetáriánus, és évekig Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalujában, Krisna-völgyben éltem. Jelenleg Budapesten lakom és tartok főzőtanfolyamokat. Eddig négy könyvem jelent meg: A kerttől a konyháig (angolul is), Vegetáriánus kalandozás a magyar konyhában, Ízek, imák, India, illetve Percek alatt lakomát címmel. A szívemhez legközelebb a sokszínű és varázslatos indiai konyhakultúra áll. Egyszer valaki azt mondta nekem az első könyvem kapcsán: „Nyomot hagytál.” Ez a pontos megfogalmazása az érzésnek, ami nekem számít. Az izgalommal vegyített öröm a szívben, hogy nyomot hagyhatok. A konyhákban, a családi ebédlőasztaloknál. Van abban valami bensőséges, hogy részese lehetek egy-egy elégedett mosolynak vagy sóhajnak, háziasszonyok besöpört dicséreteinek, a meghittséggel járó étkezésnek, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Ahogy korábban is írtam, jó néhány éve vegetáriánus főzőtanfolyamokat tartok. Járnak hozzám húsevők, vegetáriánusok, és olyanok is, akik azok szeretnének lenni. Van, akiket az indiai konyha érdekel, vannak, akik azt szeretnék megtanulni, hogyan lehet vegetáriánus módon főzni. Talán most néhányan felkapják a fejüket: nem értik, miért kell tanulni a vegetáriánus főzést. A vegetáriánus konyha nem pusztán a hús elhagyásával kapott konyha. Téved, aki azt gondolja, hogy elveszi a húst a tányérról, és a maradék vegetáriánus fogás lesz. Ők azok, akik csupán ideig-óráig képesek vegetáriánusok lenni, aztán hiánybetegségektől szenvednek, vagy csak unalmasnak találják ezt az életmódot, és hatalmas lemondásnak érzik. Ezzel szemben azok, akik megtanulják a vegetáriánus főzés fortélyait, megtapasztalják, hogy ez egy színes, változatos, egészséges, ízletes és nagy tradíciónak örvendő konyhaművészet.

Ebben a sorozatban elárulom most azokat a titkokat, amiket az évek során megtapasztaltam, s amelyek segítségével bárki szakácsművész lehet a saját konyhájában.

Oszd meg másokkal is