Valószínűleg egy rámpa vagy lépcső, egy oltár és egy fal vagy oszlop, mondhatni egy kisebb méretű piramis lehet az – közölték a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) szakértői. Az építményrészeket, amelyek az i.sz. 550-800 közötti időkből származnak, elektromos tomográf segítségével fedezték fel a kutatók. A Kukulkán piramis szakaszonként épült fel. A ma látható rész 1050 és 1300 között épült. Az 1930-as években felfedezett alsóbb építmény a 800 és 1000 közötti időszakból származik. Akkoriban a Yucatán-félszigeten élő maják keveredtek más közép-amerikai kultúrákkal.

chichenitza0

A most felfedezett legalsó rész a tiszta maja korszakból eredeztethető. “Erről a korszakról csak kevés információval rendelkezünk” – mondta el Denisse Lorenia Argote régész. Chichén Itzá Mexikó egyik legfontosabb régészeti helyszíne. A romváros 1988 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. “Olyan, mint az egymásba illeszthető orosz baba. A nagy piramis alatt van egy másik, és az alatt egy harmadik” – mondta René Chávez projektkoordinátor a felfedést ismertető sajtóértekezleten.

A szakemberek szerint a piramisokat különböző okok miatt építették egymásba, például szerkezetének állagromlása, esetleg a társadalomban új vezető megjelenése miatt. A régészek tavaly fedezték fel, hogy a Kukulkán piramistemplomot egy föld alatti folyózug fölé építették. A föld alatti folyózugot sziklaréteg fedi. Ezek a föld alatti folyók a Yucatán-félszigeten elterjedt kútszerű karsztképződményeket (cenote) kötik össze.

(Forrás: MTI)

Fotók: arounddeglobe.com

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!