Öt tuti étel, amitől a kedvünk is jobb lesz

Az ételek nem csupán táplálják a testet, vitaminokkal és tápanyagokkal számos folyamatot befolyásolnak. talán hihetetlen, mégis igaz, hogy a megfelelő táplálék a jó hangulat elérésében is segít, elűzi a szomorúságot.

Lássuk, hogy melyek ezek az ételek:

1. Étcsokoládé Már a gyerekek is tudják, hogy a csokoládétól jól érezzük magunkat. Kényeztető édes íze, krémes állaga már önmagában is örömet okoz, ám tudva, hogy derűemelő hatása mellett még a szívnek is jót tesz, még jobb kedvet varázsol. Tanulmányok bizonyították, hogy ha rendszeresen fogyasztunk étcsokoládét, az csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. Persze ehhez legalább 70 százalékos kakaó tartalmú készítményeket kell fogyasztani, ugyanis az étcsokoládé minél feketébb, annál egészségesebb!

2. Teljes kiőrlésű gabonák Gyakran felhívják a figyelmünket arra, hogy az egészséges életmódhoz sok rostanyagot kell fogyasztani. A teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű rostforrások, de ezentúl szelént is tartalmaznak, amely kiváló antioxidáns, és elűzi a depressziós tüneteket is. Különböző kutatások igazolták, hogy azok, akik rendszeresen visznek be a táplálékkal szervezetükbe természetes szelént, kevésbé hajlamosak a depresszióra. Ennek érdekében tehát együnk naponta teljes kiőrlésű kenyeret, zabpelyhet, barna rizst naponta, és élvezzük a szelén-gazdag étrend által nyújtott kiegyensúlyozottságot!

3. Banán A banán nagyon fontos esszenciális aminosavat tartalmaz, a triptofánt, melyet az agy egy szükséges idegközvetítő, a szerotonin termeléséhez használ, egyébként pedig hangulatjavító hatással rendelkezik. Amúgy is sok hasznos tápanyagot és vitamint tartalmaz: káliumot, foszfort, vasat, fehérjét, B6, A és C vitamint. Ugyan elég nagy a cukortartalma, de rostja a cukor lassúbb felszívódását teszik lehetővé, ezáltal fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. Az is köztudott, hogy a B6 vitamin segíti az idegek működését.

4. Spenót tejtermékkel Ha ezt a két ételt együtt fogyasztjuk, gazdag folát és B12 vitamin bevitelt valósíthatunk meg. Ezek közösen megelőzik a központi idegrendszer betegségeit, mint amilyen az elbutulás, vagy a hangulatváltozásos megbetegedések.

5. Napraforgómag Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen aprócska mag ennyi mindenre képes! A napraforgó magjai ugyanis rengeteg folátot tartalmaznak, és nagy mennyiségű magnéziumot is. Mindkettő nagyon fontos tápanyag a jó kedélyállapot eléréséhez. Már egy marék napraforgómaggal biztosíthatjuk az ajánlott mennyiségek felét. Amennyiben gyakran érezzük magunkat ingerültnek és fáradtnak, vegyük tudomásul, hogy magnézium szintünk alacsony, amely nélkül nehezen nyugszunk meg. A magnéziumbevitel növelése hatékony módszer a depresszió kezelése során. Ha nem szeretjük a napraforgómagot, ehetünk helyette mandulát, kesudiót, mogyorót is.

Oszd meg másokkal is