Pan con tomate – vagyis helyettesíthetjük a margarint!

Hazánkban igen nagy hagyománya van a szendvicskészítésnek mind otthonainkban, mind a büfékben vagy bármely egyéb szendvicset árusító helyeken.

A szendvicsek elkészítéséről és a hozzávalókról igen keveseknek mondhatnánk újat, főleg az ízlés és táplálkozási szokások különbözősége miatt, ám egyik – Magyarországon alapvető – összetevőjéről, a margarinról érdemes néhány szót ejteni.

A margarinról szóló viták kapcsán rengeteg érvet és ellenérvet hallhatunk: csökkenti a koleszterinszintet, netán ártalmas vagy sokak akár „műanyagnak” is titulálják. Én a továbbiakban nem kívánnék erről vitázni, hanem azzal folytatnám soraimat, hogy akiknek van kedve újítani és napi öt perccel többet szánni szendvicse elkészítésére, azoknak ajánlom figyelmébe a margarin helyettesítését katalán (és spanyol) módon. Katalóniában elvétve lehet olyan frissen készített, vagy nem nagyüzemileg készült, netán előcsomagolt szendvicset találni, mely megkenéséhez margarint használnának. Egy roppant egyszerű, ám annál ízletesebb módszerrel váltják ezt ki, az úgynevezett pan con tomate-val (katalánul pa amb tomàquet), vagyis a „kenyér paradicsommal”. Elkészítése rendkívül egyszerű és egy ilyen szendvicsbe bármit tehetünk, mert a pan con tomate íze szinte mindennel harmóniában van.

Első lépésként nagyon fontos, hogy a paradicsomot vízszintesen vágjuk szét, tehát ha a szára helye felfelé néz vagy az vágófelületen helyezkedik el, akkor azzal párhuzamosan vágjuk fel, mert így a paradicsom belsejét, a lédús, magos részt nagyon könnyen ki tudjuk nyomni belőle. Ezzel a félbevágott paradicsommal tulajdonképpen a szendvicset megkenjük (toastkenyérrel is kiválóan elkészíthető), ahogyan margarinnal is tennénk, de csak kezünk erejét felhasználva, hisz nincsen szükség semmilyen egyéb segítségre. A paradicsom megmaradt részeit felhasználhatjuk salátákhoz, de akár a szendvicsbe is tehetjük vagy ennek kísérőjeként elfogyaszthatjuk.

A második lépés igen egyszerű: picit megsózzuk, majd egy kis olívaolajat öntünk a már paradicsomos felületre. Az olívaolajat jól el tudjuk oszlatni a megmaradt paradicsom felületét mintegy késként hasznosítva. Ez az „alap” pan con tomate. Katalóniában ennek megannyi variációját megtalálhatjuk: készíthetik ezt pirítós kenyérrel, valamint úgyis fogyaszthatják, hogy elsőként egy félbevágott gerezd fokhagymával kicsit megkenik a pirítóst és utána a fent említett módon folytatva készítik el ezt a csemegét. A reggeli kávé mellé is előszeretettel fogyasztják, például egy sajtos szendviccsel kombinálva, vagy csak önmagában.

Tény, hogy hazánkban a téli időszakban a paradicsom beszerzése sokaknak igen drága és nehéz szívvel költenének az „üvegházinak” mondottakra, ám érdemes utánanézni annak – ez online is megtehető –, hogy mennyibe kerül egy kg margarin és összehasonlítani ezt egy kg paradicsom árával. Egy jobb minőségűnek mondott, vagy jobb márkájú margarin sok esetben ugyanolyan kilogrammonkénti egységárban van az év minden időszakában, mint a paradicsom télen (700-800 Ft).

Akik télen mégsem vágnának bele ezen újításba, azoknak is mindenképpen javasolt a nyári időszakban ennek kipróbálása és ezen egyszerű ízek élvezete, nem is beszélve az olívaolaj jótékony élettani hatásáról.

Nagy Liza

Oszd meg másokkal is