Paradicsom befőzés

Régen a paradicsom befőzése végeláthatatlan folyamatnak tűnt, főzés, passzírozás, nem tudom micsoda. Az én módszerem ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb. Bár a lé tartalmazza a magokat, nekem semmi bajom velük, igazán nem zavar. Ebből a paradicsomléből aztán télen készíthetünk levest, töltött paprikát, indiai szabdzsik alapja lehet, de tehetjük zöldséglevesekbe, pizzára és más ételekbe. Egyszóval mindenbe, amibe paradicsom kell. Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt, felhasználásnál úgy fűszerezzük, ahogy akarjuk.

Hozzávalók:
paradicsom kevés étolaj

Először elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat. Azaz egyesével, egészben reszelünk egy paradicsomot a legnagyobb reszelőn (amivel almát is reszelünk a pitéhez). Ez egy kiváló módszer, amit egy indiai szakácsnőtől tanultam. Nagyon gyors, és a végeredmény pépes paradicsom. Amikor elfogy a paradicsom, a héja egészben marad a kezünkben. És hát attól függ ki milyen gyorsan reszel, de 5 kg paradicsomot kb 20 perc alatt le lehet reszelni.

Amikor készen van a paradicsom, egy nagy lábosba tesszük, és feltesszük főni. Ha felforr, kisebbre vesszük a lángot, és még 10 percig főzzük. Ekkor rögtön üvegekbe töltjük, a tetejére fél cm vastagon étolajat öntünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt. Ha megvagyunk az összessel, szárazdunsztba tesszük, azaz meleg takarókba bugyoláljuk, és ott hagyjuk kihűlni.

Hemangi / www.vegavarazs.hu

Oszd meg másokkal is