Parázson sült kürtőskalács

Egy kellemes nyári napon, baráti társaságban remek program a kürtőskalács sütés. Igaz, kell hozzá sütőfa, de ezt kirakodóvásárokban könnyen beszerezhetjük. A kürtőskalács elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csupán időigényes, hiszen meg kell várni, míg leég a tűz és parázs lesz. Az eredmény azonban várakozáson felüli, kárpótol mindenért!

Hozzávalók: 50 dkg liszt; 5 dkg porcukor; 10 dkg vaj; 2 dkg élesztő; egy csipet só; 1 vaníliás cukor; 1 citrom héja; 2,5-3 dl tej
a kenéshez: 10 dkg vaj; 10 dkg cukor; 5 dkg dió; némi olaj

Egy tálba beletesszük a lisztet, a porcukrot, a puha vajat, a csipet sót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a felmelegített tejet, s az egészet összedolgozzuk. 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk, majd félretesszük kelni. Kb. egy óra alatt a duplájára kel. Ekkor előkészítjük a kenőanyagokat: egy nagy, lapos tálcára 5 dkg cukor és 5 dkg darált dió keverékét, egy tálkába 5 dkg cukrot, egy másikba pedig a felolvasztott vajat egy kenőecsettel. Érdemes a tüzet még a kelesztés befejezése előtt meggyújtani, hogy amikor készen van a tészta, már süthessük is.

Amikor a tészta megkelt, 5 felé szedjük, fogjuk az egyik darabot, és vékony hengert sodrunk belőle. Aztán a hengert sodrófával vékonyra nyújtjuk (kb. 2 mm vastag és 4 cm széles csík lesz belőle). Beolajozzuk a sütőrudat, és elkezdjük feltekerni rá a tésztacsíkokat úgy, hogy szorosan összeérjenek. Egy picit fedhetik is egymást a sorok. A tészta elejét és végét gyűrjük be a következő sor alá, nehogy szétjöjjön. Amikor végeztünk, alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Ideális esetben kb.
10 percet várunk, majd parázs fölött forgatva sütni kezdjük. Vigyázzunk, hogy ne süljön gyorsan, különben kívülről megég, belül pedig nyers marad. Szép lassan piruljon. Amikor már majdnem kész, újra megkenjük vajjal, majd megszórjuk cukorral. Újból visszarakjuk a parázs fölé, néhány perc alatt karamellizáljuk a cukrot, majd amikor ragacsos, megforgatjuk a tálcára készített cukrosdiós keverékben. 2-3 percre ismét a parázs fölé tesszük, és enyhén ráégetjük a keveréket. Ha egy-két darab nehezen jön le a fáról, hosszú késsel alányúlunk, és körben meglazítjuk.

Hemangi

Oszd meg másokkal is