PATIKA-POLITIKA

Évek óta figyelem, ami az egészségügyben történik. Azt, ahogy átvették az irányítást a gyógyszergyártó cégek. Ahogy
a pénzükkel látszólag „támogatják” az adott ország, így kis hazánk egészségügyi ellátását, orvosképzését, a kutatásokat. Nagylelkű mentorként tüntetik fel magukat, akik mindent megtesznek a betegek érdekében. Csakhogy a bőkezű támogatásnak ára van, mégpedig az, hogy beleszólásuk van abba, hogyan működjön az egészségügyi ellátás,mit tanuljanak az orvostanhallgatók, milyen irányba menjenek a kutatások. S mivel a minden mögött megbúvó indíték,a minél nagyobb haszon, a támogatásként odaadott pénz sokszoros megtérülése, ezért igazából nem érdekük, hogy alakosság ne legyen beteg, hogy a beteg ember gyorsan és véglegesen meggyógyuljon.

Mindeközben átalakították a gyógyszertárak hálózatát is. Ma már ugyanúgy működnek, mint bármely üzletlánc: akcióik
vannak, törzsvásárlói kártyák, gyújtópont verseny, és természetesen a nyeremények, kedvezmények újabb gyógyszergyári készítményhez terelik a beteget. Meglehet, olyan terméket kínálnak neki, amire a világon semmi szüksége. És ezek a termékek (mert nem igazán lehet ket gyógy-szernek nevezni) természetesen szintetikusak, klinikailag nem minden esetben bevizsgáltak. Miközben a patikus egyre ritkábban készít kenőcsöt, pirulát, sokszor maga sem tudja, mit ajánl, is a betegtájékoztatóból tájékozódik. Ha tanácsot kérek t le ugyanazt hallom vissza, mint a reklámokból a tévében, mely reklámok közel 80 százaléka valamilyen gyógyszerről szól. Mert ott is átvették a hatalmat. A minap bementem az egyik Patika-üzletlánc boltjába. Három nagyon egyszer dolgot kerestem, amit már évek óta használok.Az eőls a szódabikarbóna volt. Ezt több mindenre használom. Egyrészt, környezettudatosan élve, igyekszem a lehető legkevesebb vegyszert használni a háztartásomban is. A szódabikarbóna 20%-os ecettel összekeverve remek vízkoldó, ezzel tartom tisztán a mosogatómat, borogatómat, a kádat, csapot, csempét, WC-t. Másrészt remekül lúgosítja a szervezetet, egy pohár vízben egy teáskanálnyi feloldva kompenzálja az esetleg bevitt savas hatású ételt. Sőt, nagyanyáink még fogfehérítésre is ezt használták. A patikában eleddig fél kilós kiszerelésben fillérekért tudtam megvenni. Az eladó hölgy (nem áll rá a szám, hogy gyógyszerészt mondjak) közölte velem, hogy már nem forgalmaznak lakossági felhasználásra ilyet. Vegyek az élelmiszerboltban. Igen ám, de az, amit ott sütéshez adnak 50grammos kiszerelésben egyrészt nem patikai minőség, másrészt így igen drága.

A következő, amit kértem volna a borsav. A fiamék lépcsőházában elszaporodtak a csótányok, hiába a rendszeres
vegyszeres irtás, csak nem fogynak. Ismerem a problémát, magam is küzdöttem vele, mígnem egy vegyész ismerősöm, adott egy remek tippet. Főzzek fel borsavat vízben, kristálycukorral és ezt a folyadékot kis tálkákban ő tegyem ki az élsködk kedvelt útvonalaira. Mert a csótány elssorban a vizet szereti, a nedves helyeket látogatja. Ebben a szerben az a jó, hogy nem mérgez, ha véletlenül belenyal a macska, kutya, ne adj Isten a gyerek. A csótánytetemeket se kell utána összeszedni, mert beleiszik, elmegy a fészkére és ott pusztul el. De előbb leadja az információt, hogy hová nem érdemes menni. És 2-3 hét múlva arra leszünk figyelmesek, hogy nincs se él se holt rovar a lakásban. Nos, borsavat se ad már a patikus. Próbáljam meg talán valamely mezgazdasági boltban, mert a biokertészek is használják permetezésre.

A következő igényem a szorbit lett volna. Időnként méregteleníteni, tisztítani kell a szervezetet. A máj és epehólyag gyors hatékony tisztítási módja a szorbitos víz. Egy deci meleg vízben egy evőkanálnyi szorbit feloldva 2 órán belül kihajtja a besörösödött epét, csökkenti az allergiára való hajlamot. Bőrproblémák leküzdésénél is szoktam javasolni olyan betegeknél, akiknek nincs epekövük. Természetesen ezt sem kaptam.Kérdeztem a hölgyet, mégis mi oka van annak, hogy ezeket a szereket már nem árulják. Azt mondta, nincs semmilyen gyógyászati hatásuk, de tud nekem helyettük remek gyógyszergyári készítményeket ajánlani. Felhívtam a figyelmét, hogy pontosan a szintetikus vegyszerek mellőzése miatt használok ilyen szereket, tehát nem fog tudni rám beszélni ő semmilyen gyógyszergyári készítményt.

Bár felháborítónak tartom a dolgot, valahol még sem vagyok meglepve. Ez is része egy több évtizede tartó folyamatnak, melynek célja az extraprofit. Bármi áron! Akár emberek egészsége árán is. Eleinte még ügyeltek a látszatra, szépen becsomagolták a marketinget, elhitetve az emberekkel, hogy mindez értük történik, de ma már egyre jobban kilóg a lóláb. De ehhez a lakosság lustasága, nemtörődömsége is kell. Tudatos és öntudatos emberként magam döntöm el, mit veszek, mit használok. Magam járok utána az információknak mi igaz, mi csúsztatás és mi szemenszedett hazugság. Például ez ügyben úgy döntöttem, hogy nem megyek többet ilyen Patika üzletházba. Felkeresem a még meglévő kis családi patikákat, ahol még kaphatók egyszer, praktikus dolgok. Mint ahogy zöldséget-gyümölcsöt se veszek multiknál, hanem hazai kistermelőknél. Kicsit utána kell járni, de nekem megéri. Jobb, mint orvosi rendelőkben ülni….

Oszd meg másokkal is