Poratka-allergia

Sokan úgy vélik, hogy a házi por allergiát a házban összegyűlt por mennyisége váltja ki. Ám a porallergia igazi okozója a poratka (Dermatophagoides pteronyssust és a Dermatophagoides farinaet), amely az emberek elhalt hámsejtjeivel táplálkozik.

A poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló ürüléke az, ami a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja, ha belélegezzük, megérintjük; s a lakáson belüli allergének közül a házipor-atka vezet leggyakrabban légúti allergiához.

A magas páratartalmú környezet és a 17-25 °C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb számukra. -20 °C-on, illetve 55 °C felett elpusztulnak. Éppen ezért a nehezen kimosható felületek atkátlanítására érdemes gőztisztító készüléket használni, mely képes elpusztítani a poratkát és eltávolítani az elhalt állatokat és azok ürülékét.

Az atkák ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok, ezért ezek tisztítása kiemelkedően fontos lehet egészségünk szempontjából.

A poratka allergia kezelésére antihisztamint, lokális szteroidokat és immunmodulátor szer alkalmazását javasolják.

Fontos az allergia megelőzésének érdekében tenni. A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb lehetőség az atkák elleni harcban. A porszívót érdemes HEPA szűrővel ellátni (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter), ugyanis 99,97%-os hatékonysággal szűri ki 0,3 mikron nagyságig a por részecskéket, és csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

A gőztisztítók használata a gőz hőmérséklete miatt nem csak összegyűjti az atkákat, hanem el is pusztítja azokat.

A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhely az atkák számára. Igyekezzünk olyan játékokat beszerezni, melyek magas hőfokon hetente moshatóak.

Az Oberon Hungary Kft. az olasz Polti Spa professzionális gőztisztító berendezéseinek kizárólagos forgalmazója, melyek kiválóan alkalmasak a poratka eltávolítására bármely területen.

Oszd meg másokkal is