HOZZÁVALÓK
· 50 dkg brokkoli
· 1 kávéskanál só
· 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
a mártás darabos részéhez:
· a brokkoli szára
· 20 dkg sárgarépa
· 10 dkg fehérrépa
· 20 dkg áztatott napraforgómag
a mártás „selymes” részéhez:
· 2 közepes paradicsom
· 2 paprika
· 1/2 hámozott cukkini
· csipet só
· 1 teáskanál citromlé
· 1 teáskanál méz
· 1 kávéskanál őrölt kömény
· 1 kávéskanál majoránna
a magtejfölhöz:
· 15 dkg áztatott napraforgómag
· 15 dkg kesudió
· csipet só
· 1 evőkanál citromlé
· 1 teáskanál méz
· víz
A brokkolit rózsáira szedjük, a puha szárát levágjuk, félretesszük a mártáshoz. (A nagyon vastag, kemény szárrészt kidobjuk.) A kicsi brokkolirózsákat megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, kézzel kissé átforgatjuk.
A mártás két részből fog állni.
A darabos részhez a brokkoli levágott szárát, a sárgarépát, a fehérrépát és a beáztatott napraforgómagot aprítógépben morzsásra aprítjuk.
A „selymes” rész turmixgépben készül: a hozzávalókat turmixgépben, vagy botmixerrel simára dolgozzuk. Összekeverjük a „darabos” résszel, jól átforgatjuk.
A magtejfölhöz a hozzávalókat simára turmixoljuk. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű szószt kapjunk. (A kesudiót lehet helyettesíteni áztatott napraforgómaggal, de a kesudióval finomabb.)
Nagyobb tálba kiszedjük a mártás felét, erre rátesszük a brokkoli felét. Újra mártás következik, majd ismét brokkoli. A tetejére magtejfölt csurgatunk, megszórjuk pirospaprikával.
A maradék tejfölt külön tálaljuk.
Forrás : http://gittarawfood.blogspot.com