Az alábbi recept előnye, hogy nem kell hűtőbe tenni a tésztát, hanem azonnal készíthető.
Hozzávalók: 90 dkg liszt (60 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt+30 dkg finomliszt); 12-14 dkg barna cukor vagy nádcukor; 2 dl olvasztott méz; 10 dkg pálmazsír vagy vaj; 3 dl tej; 1 mk szódabikarbóna; 1 mk sütőpor; 1 lapos ek őrölt mézeskalácsfűszer-keverék (fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg)
Elkészítése:
• A vajat vagy pálmazsírt felolvasztom a mézzel és a cukorral együtt. Hozzáöntöm a tejet, elkeverem és hűlni hagyom.
• A kétféle lisztet összekeverem a fűszerrel, a sütőporral és a szódabikarbónával.
• A mézes elegyet összedolgozom a lisztes keverékkel.
• A tésztából kanál segítségével kis halmokat teszek egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
• Tetejüket díszítem.
• Előmelegített sütőben -180 ˚C- világosra sütöm.
Tippek a díszítéshez:
Magvak: fél gerezd dió, mandula, mogyoró, szezámmag, lenmag
Aszalványok: mazsola, apróra vágott aszalt ananász, papaya, sárgabarack, kandírozott gyümölcsök
Fehér cukormáz: porcukor és citromlé keverékéből (annyi citromlevet adok a porcukorhoz, hogy egyenletesen keverhető, de ne folyósan híg állagú legyen)
Kálmán Renáta