Reiki

Személy szerint engem mindig is érdekelt a keleti gyógyászat, alapjában véve a természetes úton való gyógymódok. A reiki szintén régóta kísér és hogy hogy nem mindig utamba kerül, jelezvén, hogy még velem van. Bár én magam még nem tettem le egyetlen Reiki vizsgát sem, érzem, hogy hamarosan el fog jönni az ideje annak is.

De most lássuk, honnan is ered ez a bizonyos energia-gyógyászat!

Rövid történet
A Reiki atyja Dr. Mikao Usui (1865-1926), aki Japánban született 1922-ben, egy kis egyetem dékánja és papja volt. Élete nagy részében eredeti buddhista kéziratokat tanulmányozva kutatott a gyógyítás tudománya után. Ezekben az iratokban olyan szimbólumokat és mantrákat talált, melyek a Reiki gyógymód kulcsát jelentik, ám akkoriban még nem értette meg őket. Usui nem elégedett meg eme fél sikerrel, így felmondta az állását és mélyebb kutatásba kezdett. A Kurama hegységbe zarándokolt, ahol 21 napos meditációra szánta magát, így próbálván megtalálni a választ. A böjt utolsó napján igen mély meditációs élményben volt része. Hatalmas, vakító fényesség jelent meg előtte, amely sebesen tartott felé, majd homloka közepén találta el Usui-t. Az erős fényben aztán kirajzolódtak a szankszkrit jelek, s hirtelenjében megértette a korábban már említett buddhista iratokban olvasott mantrákat. Mindemellett hatalmas energia áramlott át rajta, s érezte, hogy gyógyító erővel töltődik fel.
Ezt az új gyógyító rendszert ő az „ Az Usui Reiki Kezelési Módszer a Test és a Lélek Fejlesztésére” névre keresztelte. Tokyo-ban nyitott Reiki klinikát, ahol órákat és kezeléseket adott. Dr Usui egy szervezetet is létrehozott, melynek neve Usui Reiki Healing Society, mely halála után is fennmaradt. A II. Világháború alatt elhomályosult ugyan, mivel akkoriban a japán kormány nem támogatta a Reikit egyáltalán. Később azonban ismét életre kelt a szervezet, melynek ma mindösszesen csak hat Reiki Mester a tagja. Tradicionálisan és szigorúan titkosan tevékenykednek, és nem adnak ki írásban semmit sem a Nyugatnak.

Hogy jutott el mégis hozzánk is a Reiki?
Nos Dr Usui egyik tanítvénya, Dr Chujiro Hayashi a mester halála után megnyitotta saját klinikáját és iskolját. Felállította saját oktatási rendszerét, mely a leginkább hasonlít arra, amit ma mi is ismerünk. 1935-ben egy hawai-i asszony, aki saját felépülését köszönheti a Reikinek, Japánban 2 évig tanulta a gyógyítást Dr Hayashi-tól, és hazatérvén Hawai-ra, megalapította saját Reiki klinikáját. Hiressé és elismert Reiki mesterré vált, másokat is oktatva a Reiki tudományára. Csak 1970-től kezdett azonban magasabb szinten oktatni, Reiki Mestrképzést adni. Ettől kezdve már borsos összeget kellett fizetni annak, aki nála szerette volna megszerezni ezt a címet. Szigorúan vette a tanítást, a tanítványok nem jegyzetelhettek semmi sem. Mindenre fejből kellett emlékezni és betartani Mrs Takata szigorú szabályait. Haláláig 22 Reiki Mestert képzett ki, s így, rajtuk keresztül jutott el a Reiki Nyugatra is.
Manapság már többféle Reiki ágazat működik, s a Dr Usui féle reikitől eltérően a tananyag ma már magában foglalja az aura és chakra megismerését, a kristályokkal való gyógyítást is.

A Reikivel való kezelés
Természetes és egyszerű gyógymód, amely több életerő-energia felvételét teszi lehetővé. A Reiki felfrissíti az ember életerejét, egyensúlyba hozza a test energiáit. Ez a természetes gyógyító energia erőteljes, koncentrált formában a reiki-közvetítő kezén áramlik át.  
A kezek felhelyezése a befogadó testébe irányítja az energiát. A reiki-közvetítő csatornaként használja önmagát, és hagyja, hogy az univerzális életenergia szabadon áramolhasson a befogadóhoz. Következésképpen a közvetítő személyes energiája nem fogyatkozik, ellenkezőleg: ő is feltöltődik és megerősödik.   
Ha gyógyulást keresel, ha nyitott vagy, és engeded, hogy ez az energia átáramoljon rajtad, akkor magad is a reiki-erő csatornájává válhatsz. Ha csatorna lettél, akkor a reiki használatára való képesség egész életedben veled marad.   

Bajsz Brigitta

Oszd meg másokkal is