Róma Ahol minden út összefut

Úticélunk a forgatási helyszínek központja, az ókor számos kincsének lelőhelye, a méltán híres Róma. Amint meghalljuk a Colosseum vagy a Trevi-kút nevét, rögtön megjelenik a szemünk előtt a kép, melyet csak a valóság tehet még csodálatosabbá.
A városban rengeteg olyan hely van, ahová érdemes elmenni, sajnos azonban nem áll mindig túl sok idő a rendelkezésünkre. Ez a bejegyzés ezért leginkább arról szól, hogyan használhatod ki eredményesen a kint töltött néhány napot.

Menetrendszerű tervezés
Hogy lehetőleg ne kelljen elrontani a kirándulást felesleges metrózással, tervezd meg az utadat! Bizonyos látnivalók egy kupacban vannak, így gyalogszerrel is könnyen megközelíthetőek. Sokkal nagyobb élmény sétálgatni a római utcákon térképpel a kezünkbe, mint a föld alatt metrózni, vagy szorongani egy buszon.
Indulj a Spanyol lépcsőtől, sétálj el egészen a Trevi-kútig. Ott tölts el néhány percet, majd vedd célba a Pantheont. Az építménynek háttal állva, jobb kézre megtalálod Róma legjobb kávézóját, a Tazza d’Orot, a térről nyíló kis utcában. Készülj fel néhány perces sorban állásra, de megéri várakozni!
Visszatérve a Pantheon elé, a vele szemben lévő jobb oldali utcán elindulva megtalálod Róma híres fagylaltozóját, a Gelateria della Palmát. A tábla szerint itt 150 íz közül válogathatsz, de ha nem szereted a fagyit, akkor is találsz magadnak itt valami finomságot.
A közelben fekszik a Piazza Navona tér, amit három szökőkút tesz még hangulatosabbá. Bár ez Róma egyik legdrágább tere, egy kávézót vagy egy fagylaltozót azért próbáljunk ki.
A következő nagy csomópont a Colosseum, a Forum Romanum, a Palatinus, a Vittorio Emanuele emlékmű és mellette a Muesi Capitolini, vagyis a Capitoleum Múzeum. A legjobb döntés, ha a Palatinus bejárata felől megyünk be, mert itt lényegesen kevesebb turista áll sorban, mint a többi bejáratnál. Ha szerencsénk van, akkor a hónap első vasárnapjára esik az itt tartózkodásunk, amikor a belépés ingyenes. A Palatinus és a Forum Romanum együtt bejárható, a Colosseumhoz viszont külön bejáraton kell bemenni (de ugyanazzal a jeggyel).
Ne felejtsünk el betérni egy könnyed ebédre a Colosseum melletti egyik étterembe, hogy élvezhessük még egy kicsit a látványt. Majd néhány perces sétára megtaláljuk a Viktor Emmánuel emlékművet. Ha kívülről már beteltünk a látvánnyal, érdemes megkeresni a liftet, ami 7 Euróért felvisz az épület tetejére. Innen impozáns látványt nyújt a Colosseum és a Forum Romanum.
Az emlékmű mellett húzódó lépcső tetején áll gazdag tárlatával a Capitoleum Múzeum. A jegy ugyan 15 Euró, de nem fogunk csalódni. Csodálatos szobrok és festmények várnak ránk, valamint egy hangulatos terasz, ahonnan elképesztően szép a város látképe és a naplemente.
És ha már látkép, akkor az Angyalvárból lehet még igazán megcsodálni Róma panorámáját. Járd körbe a falat, térj be a szobákba, majd lépcsőzz fel a legfelső szintre és élvezd a szemed elé táruló, ókori hangulatot árasztó várost. A látványba nem rondít bele egyetlen nagy pláza vagy felhőkarcoló sem. Csak a csodás kupolák, obeliszkek és meleg színekben pompázó házak látszanak.
Ülj le egy kávéra az Angyalvár kávézójába, ahol szintén szemet gyönyörködtető látványban lehet részed, többek között a Vatikán kupoláját is láthatod innen.
Ha nincs túl sok időnk, vegyük igénybe a tömegközlekedést és metrózzunk el a Piazza del Popolohoz, térjünk be a Leonardo da Vinci múzeumba, de a tér fölött magasodik a Borghese Villa kertje is, ami megér egy sétát. Metróval szintén könnyen megközelíthető a Vatikán is.

Az olasz ízekből soha nem elég
Az olasz konyha pont olyan különleges, ahogy mondják. Hihetetlen, hogy egy kis bazsalikom és paradicsom mire képes. Ha a fagylaltot, a híres kávét és az olasz bort is megkóstoltad már, ideje sorra venned a tésztákat és persze a pizzát is.
Nagy népszerűségnek örvend a 433 nevű étterem, ahol 13 Euróért rendelhetsz menüt. Egy előétel, egy főétel és egy meglepetés desszert, valamint víz és bor is jár mellé. Az utóbbiból csakis száraz, hisz a rómaiak nagyon kényesek a borra, így ha inkább az édes borok kedvelője vagy, itt tartózkodásod alatt muszáj lesz megbarátkoznod az ízes száraz római borokkal.

Római vakáció
A sokak által népszerű Audrey Hepburn is sétált Róma utcáin, méghozzá a Római vakáció című filmben. Ezek a képek rendre visszaköszönnek az utcán, kávézókban, éttermekben vagy a szuvenír boltokban is.
Ha utazásod előtt megnézed a filmet, sorra járhatod a forgatási helyszíneket is. Rajongóknak kötelező!

Ludányi Bettina
melaniavilaga.blogspot.hu

Oszd meg másokkal is