Rózsaméz, az istenek orvossága

A rózsa igen előkelő helyet képvisel a növények birodalmában. A virágok királynőjeként is gyakran tesznek róla említést. A szimbolikában az egyik legerősebb, legösszetettebb és legmélyrehatóbb jelkép. A rózsa motívuma időtlen. A rózsa az egyik legerősebb és legkülönlegesebb szimbólum. Istenek orvosságának is nevezik, melyet ötezer éve mítoszok és rejtélyek lengenek körül. Talán nincs is olyan európai kultúra, ahol ez a különleges szimbólum meg ne jelenne. A kereszténységben Szűz Mária ismertetőjegyévé vált és a keresztény művészet, valamint építészet is előszeretettel használta a rózsa szimbolikáját. A magyar folklórban is gyakorta megjelenik ez a virág, amely az életvágy, az életerő és a szerelem közvetítője.

A rózsa azonban nem csak a templomok ablakain és a népművészetekben virított. Szemet gyönyörködtető színeivel, édes illatával és gyógyító tulajdonságaival mindig is elvarázsolta az embereket. Az idők folyamán ezek a gyönyörű, tövises növények meghódították a kolostorkerteket, a paloták lugasait, a hobbikerteket, a szépségipart, és az utóbbi időkben – újra – a konyhákat is. A rózsa az egyik legzamatosabb ehető virág. Már az ókori gasztronómiában is ismerték és használták, de a görögök és perzsák asztaláról sem hiányozhatott a rózsa. Bulgáriában pedig létezik egy hely, amelyet a Rózsák völgyének hívnak. Amerre a szem ellát, csak rózsát lát. Nyolcvan kilométeres ültetvényeken termesztik, melyek szirmából rózsaolaj, rózsaszappan, rózsalekvár, rózsafagyi és megannyi különleges csemege készül.

Télen szinte lehetetlen friss, kezeletlen rózsaszirmokhoz jutni. A virágüzletekben vásárolt virágok pedig emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Teaházakban és jól felszerelt fűszerboltokban azonban hozzájuthatunk szárított rózsabimbókhoz és szirmokhoz, amelyekből kivételes finomságok készíthetők. Az egyik kedvencem a rózsaméz, aminek elkészítése olyan, mint egy illatos varázslat. A méz kivonja a virág aromáját, valamint testet és lelket gyógyító esszenciáit. Érdemes gyakran fogyasztani desszertekbe, illetve meleg italokba keverve. Istenek orvosságának is nevezik, melyet ötezer éve mítoszok és rejtélyek lengenek körül. A rózsa csökkenti a szorongást, helyreállítja a bizalmat, segít a traumák és a feszültség oldásában, táplálja a szöveteket, vágyat keltő és fontos alkotóeleme a női teáknak. Ha szeretnétek ti is elkészíteni ezt a rózsás ínyencséget, akkor kövessétek a lenti, egyszerű útmutatót. 

Hozzávalók: 
1 kisméretű, steril befőttes üveg.
Szárított rózsabimbók/rózsaszirom ízlés szerint (minél több virágot használunk, annál intenzívebb ízt kapunk).
Méz.

Elkészítés:
Tegyük a szárított virágbimbókat az üveg aljára, majd töltsük meg az üveget mézzel.
Hűvös helyen hagyjuk érlelődni két hétig, majd fogyasszuk jókedvvel. (A mézet le is szűrhetjük, de szerintem a mézben lévő rózsabimbók izgalmas látványt nyújtanak bármilyen desszertben és italban is.)

Kovács Kata

fitoterapeuta

https://www.facebook.com/UnalynnSecretGarden/
Oszd meg másokkal is