Az üvegeket előkészítjük (elmossuk, csírátlanítjuk stb.)
A félbevágott, kimagozott gyümölcsöt beletesszük az üvegbe, majd a következő hozzávalókból készített felöntőlével – miután felforraltuk – felöntjük.
Felöntőlé:
literenként 1,5 ek méz vagy 2 ek cukor
1/2 mk aszkorbinsav (vagy citromsav)
fűszerek (szegfűszeg, fahéjrúd, vanília, kardamom stb.)
Lazán rácsavarjuk a fedelet, majd a megtöltött üvegeket egy konyharuhával kibélelt lábosba állítjuk. Vizet öntünk bele (az üvegeknek maximum a 2/3-ig érjen a víz) és attól függően, hogy mennyire kemény a gyümölcs, -általában 10-20 percig- alacsony lángon kigőzöljük (vízfürdő). A gőzölés után szorosra tekerjük a fedőt. Ezután száraz dunsztba tesszük őket a Befőzésnél leírtaknak megfelelően. Ha kevésbé édes gyümölccsel dolgozunk, akkor több cukrot is adhatunk hozzá.
Kálmán Renáta / lettudatos.com