Sárgaborsókrém

Hozzávalók:
250g sárgaborsó, legalább 12 órát hidegvízbe áztatva
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb répa
1dl olíva olaj (ínyenceknek szezám vagy tökmag olaj) de lehet nyugodtan több is,
ha jó krémesre szeretnénk
fűszerek: só, bors, mustár, kurkuma, kömény, citrom héj, méz, chilli izlés szerint
A sárgaborsót leszűrjük, a hagymákkal zöldségekkel összefőzzük, amíg nem lesz sűrű, főzelék jellegű. Elég csak épp annyi vizet tenni,hogy ellepje, de mindíg figyeljünk, nehogy leégjen (ezt jó minőségű edénnyel könnyíthetjük) kitartóan kell kevergetni, és az elfőtt vizet pótolni. A répát és a hagymát lehetőleg apróra vágjuk, de ha egyébként erős turmixgépünk van, akkor nem feltétlenül szükséges. Kb 1,5-2 óra alatt lesz a sárgaborsó annyira puha, hogy egészen finom krémet tudunk belőle csinálni. Amikor össze turmixoltuk, ne sajnáljuk bele az olajat és a fűszereket. Ha van otthon friss fűszer, akkor a koriandert és a rukkolát ajánlom. Maga a sárgaborsó kellemes, lágy ízű, ezért a vadabb, karakteresebb zöldfűszerekkel érdemes párosítani.
Elkészítés összesen max 2 órát vesz igénybe, ha nem számítjuk az áztatást, viszont az elkészült krém akár egy hétig is eláll a hűtőbe.

Márki Zsófi

Oszd meg másokkal is