Sárgarépás parata

Indiai kenyérféle sabjikhoz (főételekhez) vagy dálhoz (levesekhez). Esetleg könnyű ebéd, salátával.

Hozzávalók:
1 ek olaj

1 ek reszelt gyömbér

1 kk apróra vágott zöld chili

1⁄4 kk asafoetida

1⁄2 kk őrölt római kömény

1⁄2 kk őrölt koriander

1/3 kk kurkuma

1 közepes sárgarépa finomra reszelve

1 ek apróra vágott korianderlevél

10 dkg fehér liszt

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

2 kk só

egy kevés olaj a sütéshez

Felmelegítjük az olajat, és beletesszük a gyömbért meg a chilit. Közepes hőmérsékleten kb. fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a porfűszereket: az asafoetidát, a római köményt, a koriandert és a kurkumát. Néhányszor megkeverjük, majd a reszelt sárgarépát is beletesszük. 5-6 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a korianderlevelet, és levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
Ha már hideg, beletesszük a kétféle lisztet, a sót, és annyi vizet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Simára dolgozzuk, majd lefedjük, és legalább negyed órán keresztül pihentetjük.
Ezután nagyobb diónyi golyókat gyúrunk, amiket egyesével kerekre nyújtunk. Úgy kell összeállítanunk a paratát, hogy az réteges legyen, ezáltal nem lesz túl tömör, finomabb, lazább lesz.
Megpróbálom érthetően leírni. A kinyújtott körnek bevágjuk a sugarát, és a sugárnál kezdve elkezdjük feltekerni. Így egy kúpot kapunk, amit aztán felállítunk, és a tenyerünkkel lenyomunk, hogy ismét kerek legyen. Ezt a vastagabb kerek lapot aztán újra vékonyra nyújtjuk, majd forró palacsintasütőben, nagyon kevés (borsószemnyi) zsiradékon néhány perc alatt mindkét oldalát megsütjük.

Hémangi / vegavarazs.hu

Oszd meg másokkal is