A savanyúkáposzta remek C-vitamin forrás, aminek elkészítése nagyon egyszerű. Érdemes kipróbálni, hiszen sokkal jobb saját készítésű savanyúkáposztából főzni. Erre a célra kiváló a kerámiahordó, amely már 5 l-es űrtartalommal is kapható.
Hozzávalók: 5 fej káposzta; 3 evőkanál só; 8 babérlevél; 1 evőkanál egész fűszerkömény; 1 evőkanál egész feketebors
A káposztákat megtisztítjuk és finomra gyaluljuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, és alaposan elkeverjük. Az egészet jól belenyomkodjuk a kerámiahordóba, és rátesszük a tetejét. A hordó tetején van egy kis mélyedés, amiben mindig kell víznek lenni, ügyeljünk rá, hogy ne fogyjon ki. A káposztát 8-10 napig meleg helyen tartjuk, utána a kamrába tesszük.