Hozzávalók:
- sütőtök
- alma – Idared, vagy még savanyúbb fajta
- chilipehely
- fokhagyma
- zsályalevél
- zöldség alaplé (kockából is lehet)
- frissen őrölt színes bors
- só
- pirított tökmag a tetejére
Elkészítés:
A tököt feldaraboltam kisebb darabokra és megsóztam, őröltem rá színes borsot, a felszeletelt fokhagymát, chilipelyhet és a szárított zsályalevelet pedig rászórtam. Meglocsoltam egy kevés olívaolajjal és 180ºC –os sütőbe tettem. Légkeveréssel kb. 1 órát sült. Félidőben hozzátettem egy meghámozott és cikkekre vágott Idared almát. Erre is locsoltam egy kicsit az olajból. Almafüggő a sütési idő, ha már az elején a tökkel együtt betesszük, akkor csak jobb lehet.
Amikor megsült minden, botmixerrel pürésítettem. Felengedtem a zöldség alaplével, egyúttal a kívánt sűrűséget is beállítottam és ekkor lehet még ízesíteni, ha szükséges. Pirított tökmagot szórtam a tetejére és olívaolajjal locsoltam meg, mivel a csípősséget már megkapta sütés közben. De ha kevés, akkor ilyenkor chilis olajat önthetünk még a tetejére. Nagyon fennséges ízek lettek, az alma is és a tök íz is jól érvényesül. Igazi ínyencség, csak ajánlani tudom.
Fűszermánia Gabi