HOZZÁVALÓK (4 személyre):
- 500 g friss kelbimbó
- 2 db közepes méretű nyers cékla
- 500 g sütőtök
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- egy pohár tiszta víz (2 dl)
- 1 ek balzsamecet
- 2 ek világos szójaszósz
- 1 ek tetszés szerinti édesítőszirup (pl. agave szirup)
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 marék pisztácia
- 1 db narancs frissen facsart leve (elhagyható)
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kockacukor méretű kockákra vágjuk, majd egy sütőpapírra tesszük. A céklákat is meghámozzuk, négy részre vágjuk, majd egy-egy alufóliából készült batyuba helyezzük. A batyuk teteje legyen nyitható, és tegyünk a batyuk aljába 2-2 ek vizet, hogy abban tudjon párolódni a cékla. Az alufólia batyu nyitható tetejét zárjuk össze, és helyezzük a sütőpapírra a sütőtök kockák mellé. 200 °C fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni őket. A sütőtök kb. 30-35 perc alatt puhára és aranybarnára sül. Ekkor vegyük őket ki, de az alufóliába helyezett céklákat tegyük még vissza. A cékláknak – mérettől függően – még plusz kb. 30-40 percre lesz szükségük, hogy megpuhuljanak. Teszteljük egy villával. Miután elkészült a cékla is, hagyjuk kihűlni, és vágjuk tetszés szerinti méretű kockákra. Közben egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk a feldarabolt (két-három részre) kelbimbókat. Pár perc alatt megpirulnak. Ekkor felöntjük egy pohár vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, közepes lángon pároljuk még további 5 percig.
Majd levesszük a fedőt, hozzáadjuk a felkockázott és elősütött céklákat, illetve egy előre kikevert szószt (1 ek balzsam ecet, 2 ek szójaszósz és 1 ek agave szirup összekeverve). Az egészet összeforgatjuk a fakanállal, majd addig főzzük, míg el nem fő a lé a serpenyő aljáról (kb. 5 perc.) Miután elkészült, elzárjuk alatta a tűzhelyet, és meglocsoljuk egy frissen facsart narancs levével az egészet. (Ez a művelet elhagyható, de nagyon finom aromát kölcsönöz az ételnek). Tálaláskor megszórjuk pisztáciával.
Megjegyzés: Ha épp nincs sütőtök szezon, akkor használjunk édes burgonyát, vagy nyers almát helyette. Mindkettővel ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
Hanis Szonja
zöld avocado