A sütőtök az ősz és a tél kedvelt zöldsége. Édes íze alkalmassá teszi desszertek készítésére is.
HOZZÁVALÓK :
1 dl olaj; 15 dkg barnacukor; 10 dkg fehérliszt; 10 dkg zabpehelyliszt; 20 dkg finomra reszelt sütőtök; 1 pohár natúr joghurt; 1 kávéskanál szódabikarbóna; 2 kávéskanál sütőpor; csipet só; 1 kávéskanál őrölt fahéj; 1 kávéskanál gyömbérpor; fél marék dió durvára vágva
A DÍSZÍTÉSHEZ :
2 dl tejföl vagy natúr krémsajt; 2 ek porcukor; 1 ek citromlé.
Egy edényben összekeverjük a joghurtot, a cukrot, a olajat és a szódabikarbónát. Egy másikban a liszteket, a sütőport, a sót, a gyömbérport és a fahéjat. A kettőt vegyítjük, majd óvatosan hozzákeverjük a reszelt sütőtököt és a diót. Fontos, hogy a lehető legkevesebbet keverjük, laza mozdulatokkal fogjuk össze a tésztát. Előkészítjük a kikent (vagy szilikon) muffinformát, a minden formát háromnegyedig teszünk tésztával, és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Tűpróbával állapítsuk meg, hogy megsült-e a tészta. Ha igen, kivesszük a sütőből, és 5 percig a formában állni hagyjuk, utána vesszük ki a muffinokat, így könnyebben kijönnek. Közben keverjük ki a tejfölt vagy natúr krémsajtot a porcukorral és a citromlével, és a kihűlt muffinok tetejét ezzel a krémmel díszítsük. Erre még tehetünk színes szórócukrot, esetleg reszelt citrom- vagy narancshéjat.
Hémangi