A kerttől a konyháig – vegetáriánus ételek

Rendeld meg ezen a linken. (a webáruházunkban)

A kerttől a konyháig szakácskönyv megírásának egyik célja volt, hogy felelevenítsük őseink bölcsességét, természetes életmódját. A 108 receptből, ételfotókból álló könyv kertészkedési tippeket, hasznos tudnivalókat is tartalmaz.

A kerttől a konyháig

“Úgy gondolom a friss, saját magunk által szedett zöldségeknél nincs jobb. Más az íze, mint a boltinak, ezáltal más lesz a belőle készített étel íze is. A természetes alapanyagok használata egyre inkább a gasztronómia fontos részévé válik. A kertészkedés harmonikus kapcsolatot teremt a környezettel, ugyanakkor válasz a jól ismert válság problémára is.
Mi kell ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető és ízletes ételt főzzünk, amely elégedetté teszi az érzékszerveket? Semmiképpen sem drága, különleges alapanyagok. A hozzávalói a következők:

  • Egy nagy adag szeretet. A főzésben ez a legfontosabb tényező. Amikor a háziasszony főz a családjának, a kedvenc fogásaikat készíti, mert így fejezi ki a szeretetét. Nemhiába mondják: az ember szívéhez a gyomrán át vezet az út.
  • Lelkesedés és némi fantázia.
  • Néhány jó recept.
  • Egészséges, energiadús hozzávalók. Lehetőleg a saját kertünkből, ha nem, a piacról.

És ami mindezt megkönnyíti s mindennapi étkezésünket még harmonikusabbá teszi, az éppen az az egyszerű alapelv, melyre a könyvemet is igyekeztem felépíteni: mindig az adott évszaknak megfelelő alapanyagokból készíthető a legolcsóbb és legegészségesebb étel.”
A színes, 148 oldalas kiadvány ára 2990 Ft.
A kiadványt személyesen átveheted a 108 Életmódközpontban, de ha szeretnéd, postán is kiküldjük neked, ez esetben rászámoljuk a postaköltséget (1250 Ft).

Rendeld meg ezen a linken.

Kaldeneker György ajánlása a könyvhöz:
„Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnének elszakadni a rohanó nagyvárosi világtól, picit megpihenni egy nyugodt, ideális környezetben. Mindenkinek, akinek a főzés nem unott és kötelező munka, hanem szeretetteljes gondoskodást jelent.” – Kaldeneker György


Ezt írták mások a könyvről

Harmonet

Eleven, élő receptgyűjteményt, mely a természettől, táplálékaink “otthonától” a saját otthonunkig, a konyhánkig, megterített asztalunkig követi nyomon a főzés folyamatát. ledönti a falakat a nyersanyagok világa és a konyhába kerülő táplálékok között: bevonja a kertet, a kertészkedést is a folyamatba, s ezáltal valóban teljessé, divatos kifejezéssel élve holisztikussá teszi a táplálkozás egészét.

Amikor megérkezett a kötet, elrévedtem a borító felett. Úgy tudtam szakácskönyvet kapok. De ez egyszerre nézett ki egy amolyan Ph-értéket javító életmód könyvnek, kertészeti tippekkel telerótt iratnak, és persze találtam benne recepteket is…  Egyből megragadott, hogy a szerző négy évszak szerint rendszerezte a recepteket. Az évkörön haladva először a kinti, kerti tennivalókat meséli el, de kapunk csodás idézeteket és mesés képeket is az adott évszakról. Szeretem, amikor valaki ennyire alázatosan olvad bele a természet körforgásába. Nem akar lecsón élni télen és óvja az embereket a nehéz zsíros ételektől 40 fokban, nyáron.  A természet körforgása szerint halad a tennivalókkal és az ételek sorolásával is. Az alapanyagok mindig épp az adott hónapokban termő, a kertben összegyűjthető, a piacon, zöldségesnél is legolcsóbban vásárolható élelmiszerek. Költséghatékony, s közben a földeken, kertekben semmi sem megy kárba. Ha van még a fákon, bokrokon földi finomság, arra mindig találunk egy új receptet.
Ennél fogva ez a szakácskönyv hiánypótló, hiszen gazdaságos, a válságban is hasznos. Ugyanakkor a kötet nem csak az okos, gazdaságos főzésre tanít, hanem rávesz arra is, termeld meg mindezt magadnak! Az önfenntartás és környezetbarát életmód csendes harcosává is válik. Ha kertes házban élő  kismama, anyuka vagy, mindenképpen érdemes kipróbálnod a kötetben javasolt módszerekkel a növények termesztését. Kaphatunk tanácsot helyes növénytársításra, a kert formájának megtervezésére is. Ez így az egészséget javító, könnyed, és gyermekkel is elvégezhető napi rutin, kis testmozgás.  A szerző a természetes kertművelésre biztat, itt nem kell félteni a gyermeket a permetezőszerektől, ő is részt vehet a kertészkedésben. Nem csak olcsó, ha ügyes vagy és jól tervezel, bizonyos hónapokban akár szinte ingyen lehet! Az önfenntartás, önmagadnak való megtermelés a leghangsúlyosabb a kötetben, de találunk nagyon fontos információkat arra vonatkozólag is, hogyan lehet fagyasztás nélkül tartósan hűteni valamit, vagy éppen vegyszerek nélkül befőzni. Követve a tanácsokat, kellemes, békés életmódot, és finom recepteket kapunk, egyszerre. S bár ezek száma éppen 108, ami különös jelentőséggel bír az indiai kultúrkörben, s a receptek egy részében találkozhatunk az indiai vegetáriánus konyha remekeivel, mégsem kell aggódnunk, hogy valamilyen keletiesen extrém könyvre bukkantunk.

Az alapanyagok egytől egyig beszerezhetők itthon is. A legtöbb recept, a tipikus, magyar kertekben is megtalálható zöldféléket és gabonákat tartalmaz. S más indiai szakácskönyvvel ellentétben a fűszerezés és az ételek névadása is szerencsés. Európai gyomornak való, és mindent értek belőle, vagyis megközelíthető, érthető, számomra is. Egyszerűen finom és jó. Néhány ünnepi remek mellett, pedig a hétköznapok konyháját találom benne. Ami a főzési időt tekintve sem mindegy, ha napunk a konyhatündérség mellett valami másról is szól.
Kell a polcra! Kezdőknek, haladóknak, de még profi nagymamáknak is kiváló ajándék lehet.
Fodor Kata, Tóth Gábor

Natúrsziget

Új színfolt jelent meg a szakácskönyvek világában: Hémangi egyaránt szól azokhoz, akik vagy most ismerkednének vegetáriánus ételekkel, vagy már gyakorló húskerülők. A könyv elegyíti az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait, receptjei érdekesek, ínycsiklandók.
Hogyan főzzünk egyszerűen, finoman, gazdaságosan és még egészségesen is? Aki úgy gondolja, igen, mindez lehetséges, de semmiképpen sem egyszerre, az látogasson el Hémangi Vegavarázs nevű blogjára, amely az erőteljes magyar gasztroblogmezőny egyik friss gyöngyszeme. Cikkünk apropóját pedig az adja, hogy az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait mesterien vegyítő bloggerina receptjeinek legjava nyomtatásban is napvilágot látott.
Ám a gyönyörű ételfotókkal kiegészített, tetszetős szakácskönyv jóval több egy hasznos vegetáriánus receptgyűjteménynél. Az egész könyvre jellemző a főzés és az élet szeretete, valamint az az organikus szemlélet, amelynek alapja a természettel harmóniában élő ember odafigyelése, törődése önmaga, a közösség, az anyaföld iránt. Ennek jegyében a szerzőnő arra buzdít, hogy a saját élőhelyünkhöz közel megtermelt, szezonális élelmiszereken alapuló fogásokat tegyünk az asztalra. Nagyszerű segítséget nyújt egyrészt az ételek évszakok szerinti csoportosítása, másrészt a befőzéssel, tartósítással, fűszerszárítással, kertészkedéssel kapcsolatos tanácsok sora.
Ezenkívül kiváló tippeket kapunk ahhoz is, hogy az egyes gasztronómiai alapanyagok, fűszerek, ételféleségek vagy ételkészítési módozatok milyen élettani hatásúak, használatukat milyen betegségek esetén részesítsük előnyben, vagy ellenkezőleg, mikor mit használjunk megelőzés céljából.
Végy szeretet, adj hozzá friss zöldséget…

Kolontár Elvira

Sajtkukac.hu

Nem csak könyvajánló, nem csak karácsonyra
Már napok óta elhatároztam, hogy írni fogok Hémangi könyvéről. Aztán amikor rászántam magam mindig elbizonytalanodtam.
Elsőként az fogalmazódott meg bennem, hogy ajánlom majd, mint egy nagyon jó vegetáriánus szakácskönyvet, amelyet mindenkinek érdemes birtokolni (aki néha-néha főzöget otthon), hiszen tele van jobbnál-jobb receptekkel. A baj csak az volt, hogy úgy éreztem, ez a könyv sokkal több ennél. Több mint egy egyszerű receptgyűjtemény, hiszen azon felül még praktikus tanácsokkal szolgál  kertészkedés,  kertművelés témában is (ültetési adatok, növénytársítások).  Sőt a receptek után általában található egy a témához kapcsolódó “jó tudni” jegyzet is. Szinte az az érzése az embernek, mintha egy jó tündér állna mellettünk, hogy óvjon és segítsen, amíg az étel elkészül.
Rendben, akkor írok arról, hogy ez a könyv mennyire komplex és barátságos, nem egy “futószalagon készülő” termék, a menedzserek és a marketing tanácsadók, stb.. munkája. És írok arról, hogy érezhető a szerző szándéka, hogy megpróbálja átadni azt a tudást és  szeretetet, ahogyan Ő főz. (Basszus, ez utolsó mondat gyakorlatilag szóról-szóra megtalálható a borítón is, pedig nem onnan vettem.)
De még így sem lenne teljes a kép. Akkor most már maradok a hivatalos ajánlónál: “lapjain a főzés az élet minden területét átható odaadás és meditáció részeként bontakozik ki.” Szinte betekintést kapunk általa a nyugalom egy kis szigetére, szusszanhatunk egyet két rohangálás között
Csak én még mindig nem emiatt “ragadtam tollat”. Amit eddig írtam azt Kaldeneker György két mondatban ennél sokkal jobban megfogalmazta már. Én a hitről szerettem volna írni.
Arról, hogy Hémangi Dévi Dászi még nincs egy éve, hogy barátai tanácsára elindította  vegavarázs.hu blogját. Arról, hogy ezalatt az egy év alatt mekkora utat járt be. (főzni nyilván előtte is tudott ). Arról, hogy mennyire tisztelem azokat az embereket akiknek a hite ilyen erős (és én itt most nem a vallásra gondolok). Számomra ezáltal válik “hitelessé” a könyv, mert érzem mögötte az embert, azt aki hisz abban amit csinál. (nem a tegnap még margarint-mindenbe, ma meg tökre-csak -vajat-együnk mese-újra-írók egyike ) Nekem most ez a kedvenc “szakácskönyvem” (na meg a Váncsáé  ). És erre tanúim is vannak.
Kívánom Hémanginak, hogy továbbra is járjon azon az ösvényen, amelyre rátalált. És néha-néha azért vigyen el minket is kirándulni magával.

Szellemafazekban.blogspot.com

A könyv igényes, tele jobbnál-jobb receptekkel és szépséges fotókkal. Nem csak indiai ételeket tartalmaz, hanem például olyan klasszikusokat is mint a paprikás krumpli vagy a tökfőzelék. Bátran ajánlom ezért mindenkinek. Az indiai különlegességek is elkészíthetők, mert minden alapanyag könnyedén beszerezhető hozzájuk. Amit Hémangi művében a legnagyszerűbbnek találok az az, hogy a bonyolultabb indiai recepteket is úgy tudja leírni, hogy nem értjük miért féltünk eddig nekilátni ezeknek a páratlanul finom egzotikus ételeknek.
A könyv a kert munkáinak örömét is megmutatja a négy évszakon át. A szép képeket nézegetve, az ínycsiklandó fogásokat böngészve kedvet kapunk egy saját konyhakert kialakítására is akár.
Olyan “szeretlek” könyv. Jó kézbe venni, nézegetni, forgatni, olvasgatni – az otthon melegét idézi.

 Rendeld meg most!

Okovolgy.hu

Évek óta vezetek lakto-vegetáriánus háztartást. Gyűjtöm is a recepteket, szakácskönyvből is könyvespolcnyi sorom van.
Mégis, miért értékelem olyan nagyra Hémangi Dévi Dászi nemrég megjelent, A kerttől a konyháig című szakácskönyvét? Hiszen annyi vegetáriánus szakácskönyv létezik, nem csak újabb csepp ez a tengerben?
Nem. Ez most új. És nem az elfogultság beszél belőlem amiatt, hogy a könyvben a szerző bemutatja az Öko-völgy Programot, felsorolja a húsmentes táplálkozás környezetvédelmi összefüggéseit, valamint saját bio kiskert létesítésére buzdít.
Szóval ez valami más. Amióta megkaptam, ismét úrrá lett rajtam a főzés okozta kellemes lelkesedés, izgatottan próbálom ki az új (és régi-új) recepteket.
Hogy miért? Egyszerű receptek. Nálunk is elérhető hozzávalók. Étvágygerjesztő, gyönyörű, inspiráló ételfotók. Sok olyan étel, ami korábbi, magyaros konyha-alapú korszakomat idézi (pl. lángos, székelykáposzta), de más népek klasszikus, nálunk is könnyen elkészíthető receptjei is visszaköszönnek. Nem csak hús-, hanem tojás és hagymamentesek is a benne található ételreceptek. Ráadásul évszakonként vannak csoportosítva, ami egyrészt megkönnyíti a választást, másrészt tudatformáló erejű, az ökotarianizmus felé mutat. A receptek összetétele éppen alkalmas arra, hogy valaki ezzel a könyvvel kezdje vega életmódját.
Rév Szilvia

B. SZ.

Nem tartozom a Krisna tudatú hívők körébe, de azt gondolom, ez ennél a könyvnél talán nem is olyan lényeges. Egyszerűen (szó szerint!) fantasztikus! Árad belőle a szeretetadás, a főzés szeretetéé, az egyszerűség ebben a túlkomplikált világban. Nagyon szeretem olvasni, kedvet ad a főzéshez, jó érzéssel tölt el! Sajnos manapság kezd kimenni a divatból az otthon főzés…   Mi nem vagyunk vegetáriánusok, sőt a férjem nem is tudta elképzelni az ételeket hús nélkül, én sokkal inkább. Örömmel meséltem neki a könyvedről, és állíthatom, hogy az abban olvasottak olyan hatás alá kerítettek, amit talán sikerült átadnom a férjemnek is.
A lényeg, hogy elhatároztuk, ezentúl 7-ből legalább 3 napon nem eszünk húst. Tudom, ez csepp a tengerben, de nekünk (neki) nagy lépés! Azt gondolom, a nők talán hajlamosabbak inkább a zöldségevésre, de büszkén jelentem, az első vega vacsorám teljes sikert aratott a férjemnél is.

Dr.  GY.T.

Kedves Hémangi!
A Kerttől a konyháig című könyvedet a férjemtől kaptam meg a 7. évfordulónkra. Nagyon örültem neki, mert valóban süt belőle a főzés szeretete, a tisztaság és az odaadás. Én minden nap főzök, és mi is vegetáriánusok vagyunk, úgyhogy rendelkezem jó pár ilyesfajta szakácskönyvvel, de különösen tetszik a tiédben a sok hasznos ötlet és tanács. Már több ételt elkészítettem, és tényleg igazán finomak, és főzés közben vettem észre, hogy a receptek törekednek az egyszerűségre, az ízharmóniájuk mégis tökéletes. Egy szó mint száz, szeretnék köszönetet mondani, és kifejezni örömömet, hogy elkészítetted ezt a könyvet.

 

E.A.

Kedves Hémangi!
A főzés a szeretetnyelvem kifejező eszköze is. Amikor vegetáriánus lettem, kaptam egy szép kivitelű szakkönyvet, ami tele volt vagy számomra ismeretlen, vagy részemről beszerezhetetlen hozzávalóval. Elkészítettem pár dolgot, nem volt az igazi. Már majdnem feladtam a sokszor íztelen, egysíkúra sikeredett ételekkel sanyargatott vegásságomat, amikor jött a karácsony, és többek között a te “A kerttől a konyháig” című könyved is ott lapult a fa alatt. Nem mondanám, hogy kitörő örömmel fogadtam. Másnap ráértem, meg csak kellett enni valamit, flegmán fellapoztam, kerestem olyat, amihez épp volt otthon minden, megfőztem, úgy, ahogy kérted, annyi hozzávalóval, amennyit írtál, és láss csodát: pont úgy nézett ki, mint a fotón, pont olyan finom lett, mint sejteni lehetett. Aztán pár hónap alatt szépen megfőztem és megsütöttem a benne lévő ételek 90 %-át, mindig sikerrel!
Gratulálok neked, és köszönöm, hogy a segítségeddel egészséges, nem utolsó sorban finom ételek kerülnek az asztalunkra!

 

Rendeld meg most!

Oszd meg másokkal is