“Megvásárolta a százéves szardíniaiak genetikai adatait őrző olasz SharDNA adatbankot a biotechnológiára specializálódott Tiziana Life Sciences brit társaság. A terület azért tart számot a tudomány érdeklődésére, mert sok száz év feletti lakó él itt: minden kétezer főre jut egy száz éven felüli, ami ötször több, mint egy iparosodott ország átlaga.

A Szardínia szigetén lévő Ogliastra megye 13 ezer lakosának DNS-ét őrzi az adatbank. A terület azért tart számot a tudomány érdeklődésére, mert sok száz év feletti lakó él itt: minden kétezer főre jut egy száz éven felüli, ami ötször több, mint egy iparosodott ország átlaga.

A brit társaság 258 ezer eurót (81 millió forintot) fektetett az adatbankba. A genetikai információk új gyógyszerek fejlesztését szolgálják majd – írta a La Stampa olasz napilap. “Nem gondoljuk, hogy ezekkel az adatokkal megalkotjuk a hosszú élet elixírjét, de utánajárhatunk a genetikai mutációknak” – mondta Tiziano Lazzaretti, a brit társaság vezetője. A genetikusok elsősorban azt akarják rekonstruálni, hogyan öröklődnek egyes szerkezeti jellemzők.

Egy korábbi tanulmányban a kutatók rávilágítottak arra, hogy Ogliastra lakói sokkal jobb fizikai állapotban vannak, mint a lombardiaiak. A kutatócsoport többek közt azzal a kérdéssel foglalkozott, hogyan befolyásolják az idős emberek depresszióját olyan tényezők, mint a nem, a családi állapot, a kor, az életmód, a szellemi fittség és a környezet. Szardínián, különösen a falvakban, az öregedésre sokkal pozitívabban tekintenek, mint máshol – derült ki a tanulmányból.”

Eddig az MTI hír. Egy fontos tanulsága mindenképp van: A szardíniaiak példájából okulva – ha nem nyűgnek tekinted az öregedést, ha pozitívan állsz hozzá, és megpróbálod megtalálni az örömteli pillanatokat, nemcsak megszépítheted az életed, de tovább is élhetsz!

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!