Javában tart a szavazás az Év fájára: október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére. A júniusi nevezési határidőig 39 fa története érkezett be, amelyek közül a szakmai zsűri tizenkettőt juttatott a döntőbe.

Az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. A kihívásra bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, amely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt jelölő közösségnek. A fa kora és mérete nem számított, előny volt azonban, ha őshonos, közterületen áll vagy története környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

Arany János-kőrisfa,

Balaton idős hársa – a Szerelmesek fája,

gerlai galagonyafa,

hajdúszoboszlói millenniumi tölgy,

Jászai Mari tér legszebb platánja,

kunbaracsi tölgy,

kéttörzsű korai juharfa,

ragályi öreg tölgy,

vándorló fák,

Városliget hős platánja,

vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában

zalaszentgróti Batthyány kastély három testőre.

A versenyben minden évben három díjat osztanak ki: az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős Fa címet a zsűri osztja ki és egy döntős pedig az Országos Erdészeti Egyesület különdíját kapja.

A Hős Fa címet olyan fa vagy facsoport nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van és megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A verseny szervezői bíznak abban, hogy a díj is hozzájárul a fák életének megőrzéséhez.

Szavazni, és a fákról még többet megtudni ITT lehet.

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu)

Ne felejtsd el megosztani, hogy másokhoz is eljusson!