Szekérfesztivál júliusban

Rátha-játra, 2011.07.09.: A Krisna hívők idén is megrendezik az egyik legnagyobb utcai ünnepélyüket, a Szekérfesztivált, amelyen az Úr Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot és testvéreit kísérik körbe a városban, ünnepi menetben. A felvonulás, zenészek és táncosok kíséretében, hagyományosan délelőtt 11 órakor indul a Hősök teréről, és 13-14 óra között érkezik meg a Vörösmarty térre, ahol estig tartó tradicionális indiai fesztivál és vásár várja az érdeklődőket.
A hívők az idei felvonulással szeretnék felhívni a figyelmet a közösségben rejlő erőre, valamint a hitnek a családokat, és az emberi kapcsolatokat megtartó erejére!
A karnevál azért is különleges alkalom, mert ilyenkor az Úr Dzsagannáthával, az Univerzum Urával bárki közvetlenül is kapcsolatba kerülhet. A szekérre bárki hozhat gyümölcsöt, virágot, édességeket adományként, az Úr elfogadja a szívből adott ajándékokat – amelyeket a felajánlás után ki is osztanak a résztvevőknek. Az Úr szekerét hagyományosan több ezer ember húzza, úgy tartják ugyanis, hogy ez a szolgálat megszabadít minden korábbi bűnös tettünk visszahatásától, súlyos, ránk nehezedő karmánktól.
A fesztivál helyszínén, a Vörösmarty téren, a színpadi programok között szerepel tradicionális indiai zene, tánc- és jógabemutató, filozófiai előadás, de megismerhetjük a hittudományi főiskola működését, Prabhupáda könyveit, és az egész védikus kultúrát. A bazársoron keleti portékákat vásárolhatunk, s megkóstolhatjuk a legfinomabb indiai vásári csemegéket is, pl. a tűzdelt pakórát, vagy a somogyvámosi jeges specialitást, a házifagylaltot. A kavalkádban elfáradt személyeket és az idősebbeket a színpadi előtti téren kényelmes ülőhelyek várják.

További információ ezen a linken.

Oszd meg másokkal is