Szépség = önbizalom = boldogság?

Talán soha nem volt annyira fontos a külső megjelenés és a szépség, mint napjainkban.
És talán soha nem volt annyi boldogtalan, önbizalomhiánnyal küszködő nő (és férfi!), mint most. Véletlen egybeesés vagy ok-okozati kapcsolat? Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mi az összefüggés a külső tulajdonságok, az önbizalom és a boldogság között, illetve hogy mit tehetünk elégedettségünk és magabiztosságunk növelésének érdekében!
Tükröm, tükröm Szemmozgást követő műszert használó kutatások rávilágítanak, hogy amikor belenézünk a tükörbe, nem azokra a testrészeinkre koncentrálunk, amelyekkel meg vagyunk elégedve, hanem épp ellenkezőleg: csak a hibáinkat keressük! „Karikásak a szemeim, túl nagy az orrom, hatalmas a hasam, vastag a combom”…és még sorolhatnám. Mi lenne, ha ezentúl azt is észrevennéd, amivel meg vagy elégedve? Szép a szemed vagy tetszenek az ajkaid? Dicsérd meg magadat a tükörben!
A magabiztosság megszépít?
Találkoztál már olyannal, aki nem volt kimondottan szép vagy jóképű, de mégis teljesen
magával ragadott? Az, hogy valakit mennyire találunk vonzónak, nem csak a külső megjelenésétől, hanem a kisugárzásától is függ. A kisugárzás pedig jórészt önbizalomból fakad. Tanuld el másoktól a magabiztosságot! Figyeld meg, hogyan reagálnak bizonyos helyzetekben, milyen a járásuk, mit csinálnak, amikor nyilvánosság előtt kell beszélniük! Milyen trükköket tudnál ellesni tőlük?
A szépség minden?
Kutatások azt mutatják, hogy azok, akik a külső tulajdonságaikban próbálják megtalálni a boldogságot, sokkal elégedetlenebbek az életükkel, mint azok, akik a társas kapcsolataikból merítenek örömet. A kapcsolatokon kívül a nekünk tetsző munka és az erősségeinket kidomborító hobbik vagy más tevékenységek is több boldogságot nyújtanak, mint a szépség vagy a testi adottságok.
A tartós boldogság titka
Az előbb említett dolgokon túl a hosszantartó boldogság kulcsa még mások segítése, ami
automatikuson működésbe hozza az agyi örömközpontot. Önkénteskedj vagy támogasd
ismerőseidet, tegyél valamit a világ jobbá és szebbé tételéért! Legyenek céljaid, amelyek
értelmet és jelentőséget adnak az életednek! Érzed, hogy része vagy valami nagyobbnak, ami
túlmutat saját magadon!
Bognár Judit
Életvezetési, párkapcsolati és családi tanácsadó
www.bognarjudit.hu

Oszd meg másokkal is