Szépülj kívül-belül természetesen! – Kencék a spájzból kontra bolti krémek

A legtöbb tisztálkodó és kozmetikai termékekben számos felesleges szervezet- és környezet terhelő, sőt károsító kemikália található. Ezeknek az a szerepe, hogy minél kevesebb anyagot minél nagyobb profittal lehessen eladni.

Ezzel a hátsó szándékkal gátlástalanul zsúfolják tele a tisztító és kozmetikai szereket, sűrítő anyag, térfogatnövelők, mesterséges illatanyagok, mesterséges tartósítószerek, gélképzők, oldószerek, stabilizátorok, savszabályozók és nedvességtartók seregével.

Tehát érdemes vásárláskor szemügyre venni a krémek és tisztálkodó szerek összetevőit, mert van egy-két negatív összetevő, amitől nem árt óvakodni. A továbbiakban három ilyet említenék meg, aminek az egészségkárosító hatása a legelrettentőbb.

1. Kőolajszármazékok

A megdöbbentő az, hogy a krémek alapanyagai még a gyógynövényesnek nevezetteknek is, kőolajszármazék, amit kőolajhulladékból nyernek. És ennek éppen ellentétes a hatása a bőrre, mint azt várnánk egy ilyen készítménytől. A bőr pórusait zárja el, nem engedi lélegezni a bőrt, vízzáró réteget képez, és ezáltal nem engedi felszívódni a hatóanyagokat.

Megnevezésük az összetevők listáján (INCI):
Mineral oil, Liquidum Paraffinum, Paraffin vagy Mineral wax, Vazelin, Petrolatum.

Ezekkel az agyonreklámozott termékekkel, melyekkel próbáljuk az évek során nehezen megszerzett ráncainkat visszavarázsolni eredeti állapotába, éppen az ellenkezőjét érjük el, tovább öregítjük.

A bőrünket legjobban a természet erejével táplálhatjuk, javíthatjuk. Belsőleg egészséges étkekkel és sok folyadékkal. Külsőleg pedig, természetes, növényi alapanyagú bőrápolóval a drága kenceficék helyett.

Íme, néhány recept otthoni éléskamrából.

Arcradír: Olivaolaj+ búza korpa+tengeri só vagy barna cukor. Összekeverés után vigyük fel arcbőrre majd dörzsöljük el, és mossuk le.

Arcpakolás: Minden zöldség, gyümölcs, ami fellelhető az éléskamrában, belepasszírozva egy kis olívaolajba, vagy mézbe, vagy kefirbe, vagy élesztőbe. Ez az egyszerűen elkészíthető házi kence valóban vitaminnal, és természetes anyagokkal töltik bőrünket. A bolti krémekben a természetes hatóanyagok mennyisége olyan elenyészően kevés, hogy említésre se méltó. Összekeverve a hozzávalókat, fél órára az orcára kenni, alaposan bemasszírozni, és lemosni.

2. Alumínium vegyületszármazékok

Dezodorokban, arckrémekben, napozószerekben, sőt babaápolási termékekben alkalmazzák, pedig az alumínium származékok az egyik legmérgezőbb vegyületcsoport (nem véletlenül tiltották be az alumínium kanalakat). Befolyásolják a növekedési hormonok működését, fejlődési rendellenességeket okoznak, gyengítik az immunrendszert és szabad gyököket képeznek a szervezetben.

A legveszélyesebben a dezodorok esetében hat, ugyanis megakadályozza a természetes kiválasztást és méregtelenítést azáltal, hogy blokkolja a verejtékmirigyek működését.

Megnevezésük az összetevők listáján (INCI):
Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly, Aluminium Chlorohydrate, Ammonium alum, Aluminium Chlorohydrex Pg, Aluminium Fluoride, Alumina, Aluminium Silicate, Alumínium Zirkónium- Tri-, Tetra-, Penta-, Octachlorohydrat.

Dezodorok helyett alumínium nélküli készítményeket használjunk, melyek natúr vagy bioboltokban fellelhetőek. De a dezodorok használata kiváltható egy egészen egyszerű bőrbarát anyaggal ismét a konyhából: a szódabikarbónával. Bonyolult alkalmazási technikája: nedves tenyérrel a hónalj alá paskolni. Mivel az izzadság kellemetlen velejáróját a fehérjék kicsapódása okozza, ezt a szódabikarbóna hatékonyan tudja semlegesíteni.

3. Habképző tenzidek és mosóaktív anyagok

A tusfürdők, habfürdő, samponok, balzsamok, fogkrémek habzását, habképző mosóaktív tenzidek okozzák. Ezeknek az a jellemzően káros hatása, hogy a bőr egészséges bőrfelszínének az emulzióját oldják le, melyektől a bőr immunitása lecsökken. Ismét ellentétes a hatása, mint ahogy elvárható lenne, bőrhúzódást, bőrszárazságot, bőrallergiákat, ekcémákat okozva. Gyorsan felszívódnak és maradandó károsodást okoznak. Okolhatók még rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatással is.

Megnevezésük az összetevők listáján (INCI):
Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laueth Sulfate.

Az SLS olyan mérgező és veszélyes vegyület, hogy az ÁNTSZ-nél nyilvántartott veszélyességi biztonsági adatlappal is rendelkezik.

Helyettük a növényi tenzideket tartalmazó termékeket használjunk tisztálkodásra, melyeket a kókuszolajból (Cocamide-, Cocamido-) és pálmaolajból (Palm-) vonnak ki.

A természetes alapanyagú kozmetikumok használatával nem csak az a cél, hogy mi egészségesebbek legyünk, hanem hogy a környezetünket és természetet se szennyezzük mérgező anyagokkal, valamint, hogy ne kelljen szenvednie kísérleti állatok garmadájának az emberek idővel való versenyfutásának meddő küzdelmében.

Aldea

Oszd meg másokkal is