Május 20. és 22. között mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete az ELTE Füvészkertben. A háromnapos budapesti rendezvény a dél-amerikai pampákon élő Notocactus nemzetségre fókuszál.

A kaktuszokról legtöbben azokra a tüskés növényekre asszociálunk, amelyeket kisiskolásként lelkesen elkezdtünk gyűjteni, de hamar rájuk untunk. Elhanyagolt kedvenceink ennek ellenére azóta is szépen, lassan, komótosan növekednek, mert mindent túlélnek a nagyinál, két ablaktábla között. A kaktuszok azonban ennél jóval több figyelmet – és gondoskodást – érdemelnek. A mostani kiállítás azt is megmutatja, milyen fantasztikusan szép tagjai vannak ennek a kevésbé ismert növénycsaládnak.

Kiváló példa erre a Notocactusok nemzetsége. A kiállítás „díszvendégei” a messzi Dél-Amerikából származnak, ahol Uruguay, Argentína, Paraguay és Brazília végtelen pampáit díszítik a sárga különböző árnyalataiban, rózsaszínben vagy vörösben tündöklő, 6-8 cm átmérőjű virágaikkal. Természetes élőhelyükön tízezrével tenyésztik a világon a legkiválóbb marhahúst szolgáltató Angus marhákat, de szaruszínű vagy barnás középtövisek miatt a Notocactusokat messzire elkerülik a legelésző csordák. Az utóbbi időben a farmerek is rájöttek, micsoda érték rejlik a pompásan virágzó kaktuszokban: komolyabb telepeiket kövekkel kerítik körül, létrehozva a puszták kitartó, ellenálló virágoskertjeit.

kaktusz01

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének kiállításán a Notocactusok mellett több száz kaktuszfaj tüskés oszlopai, gömbjei, továbbá liánok és kavicsnövények, pozsgások, tillandsiák és más szárazságtűrő növények is láthatóak lesznek. Ezenkívül a hazai kaktuszkertészetek legjava is bemutatja izgalmas és változatos növénykínálatát.

A rendezvényen ismeretterjesztő előadásokkal és szaktanácsadással várják a látogatókat, a legkisebbek pedig játékos programokban vehetnek részt, hogy még élvezetesebb legyen számukra a pampák bebarangolása.

Időpont: 2016. május 20–22., mindennap 9–17-ig
Helyszín: ELTE Füvészkert,1083 Budapest, Illés u. 25.

(Forrás: lakaskultura.hu)

Ne felejtsd el megosztani, hogy más is tudjon róla!