Táplálék allergiák – Gluténmentes élet

Csak pár hónapja derült ki, hogy születésem óta lisztérzékeny vagyok. Meglepődtem, hányan járnak hasonló cipőben, és milyen sokan vannak, akinek fogalmuk sincs arról, mi okozza egészségügyi problémáit. A háttérben nagyon sok esetben a gluténérzékenység található.

Mi is a glutén? Egyes gabonafajtákban található növényi fehérje, amit az emberi szervezet nagyon nehezen, vagy sehogyan sem képes feldolgozni. Az emberek körülbelül 20 %-a az, akinek fizikai teste fel tudja használni a glutént.

Akik nem tudják hasznosítani, azoknak a szervezetében elraktározódik, összesűrűsödik, és mindenféle belső szervi egyensúlytalanságot hoz létre.

Persze vannak tudományosabb magyarázatok is, ezek már az én tapasztalataim. Mivel a hagyományos orvostudomány csak a testet vizsgálja, a lélek és szellem nélkül, így csak részeredményeket lehet elérni a gyógyulásban. A teljes gyógyulás minden esetben lelki és szellemi folyamat is, a fizikai mellett.

Vajon mitől alakulhat ki egy ilyen széles néprétegeket lefedő civilizációs betegség? Minden a lélekből indul, így ez is. Amikor a lélek elbizonytalanodik, és inkább külső információkra hallgat, mint belső bizonyosságokra, akkor ez történik; fizikai anyagból is felépít maga köré egy olyan réteget, ami biztosítja számára, hogy csak külső, mások által meghatározott és irányított dolgokból táplálkozzon.

Már ha táplálék ez, mert személyes tapasztalataimból tudom, hogy ez gátolt engem abban, hogy megélhessem az isteni tervet életemben. Mindenhol akadályokba ütköztem, és csak azt voltam képes megélni, amit más elvárt tőlem. S persze mindez áthatolhatatlan akadályként tornyosult előttem. Egészen addig, míg a táplálékomat is le nem cseréltem megfelelőre, embernek valóra. Nem a külvilág által fennen hirdetett élelmiszerekkel tömöm magam, ami ÜRES táplálék, s így az ÜRESSÉGET sikerül csak megélnem általa.

Mi a nekem való? Mi az, kedves Olvasó, ami számodra a legmegfelelőbb étel? Minden a szívedbe van írva. Isten beléd kódolta az utadat, s mindent, ami a megvalósításhoz szükséges. Csak engedd előjönni!

Pár receptemet szívesen megosztom veletek, mert mióta tudok a betegségemről, mást eszem, mint eddig, azóta olyan finomságokat tapasztalok minden téren, mint még soha. Árad felém a bőség mindenben. Olyan mértékben, ahogyan testem tisztul a felhalmozott gluténtól.

Sokkal inkább önmagam vagyok, mint eddig. Immár fizikailag is. Mintha egy réteg oldódna le rólam. Illetve több. Nem tudom, mennyi.

Még soha ilyen finom dolgokat nem ettem, mint eddig. És soha ilyen táplálóakat. Pedig hol vagyok még attól, hogy visszaálljon a testem normális működése. Minimum fél év kell neki.

Eleinte visszatartott, miből finanszírozom ezeket a dolgokat. Egy kg gluténmentes liszt pl. 800 Ft, egy l rizstej 6-700. De megoldottam. Rám találtak az olcsó megoldások, rájöttem, nem kell bedőlni mindennek, ebben is a belső hangra kell hallgatni. És ma már állítom, kevesebbe kerül az étkezésem, mint eddig. Valahogy mindig megtalálom, ami a legolcsóbb és legegyszerűbb.

Íme, két egyszerű recept, ami nagyon tápláló. Nem kell megvenni a legdrágább liszteket, nagyon egyszerűen lehet otthon is kenyérhez hasonló lepényeket csinálni gofrisütőben.

KUKORICALISZTBŐL KÉSZÜLT LEPÉNY

Hozzávalók: 10-15 dkg kukoricaliszt, fél csésze víz, só, tetszés szerinti fűszerek, 1 evőkanál olívaolaj, késhegynyi szódabikarbóna.

A hozzávalókat összekeverjük, 10-15 percig hagyjuk állni, majd olajjal lekent gofrisütőben kisütjük. Kb. 4-6 lepényke lesz belőle. Csak frissen jó, kihűlve megkeményedik.

***

KÖLESPUDING

Hozzávalók: 1 csésze hántolt köles, 2-3 csésze víz, 1-2 evőkanál méz.

A kölest megmossuk, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és állni hagyjuk. Fél óra múlva leöntjük róla a vizet, és felrakjuk a mézes vízben főni. 20 perc alatt megfő. Melegen tejberizsszerű ízű és állagú, hidegen szeletelhető.

Lehet dúsítani idénygyümölcsökkel vagy kókuszreszelékkel, mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel, befőttel.

Sós változata is elkészíthető, gyümölcsök helyett zöldségekkel.

Írta: Philippa

Oszd meg másokkal is